Analiza măsurilor propuse de ministerul Educației, data fiind criza provocată de COVID-19

Grupul civic „Părinții cer schimbare” a făcut o analiză online a măsurilor propuse de către ministerul Educației la data de 7 aprilie 2020 , dată fiind criza provocată de Coronavirus, iar rezultatul analizei este prezentat mai jos.
Ministerul Educației a precizat ca data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcție de evoluția pandemiei provocată de Covid-19, precum și de măsurile comunicate de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.
În contextul informațiilor deținute până în prezent, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor după încetarea stării de urgență și asigurarea tuturor măsurilor pentru că elevii, studenții și cadrele didactice să fie în siguranță.
La sondaj au răspuns 822 de persoane, având calitatea de
- 50% părinți
- 2% elevi
- 46% cadre didactice
- 2% alte categorii

Ce sugestii au fost trimise de către membrii comunității noastre
Aceste sunt doar o parte din sugestii. Toate sugestiile trimise pot fi citite aici.
- Acolo unde se poate, trebuie făcută predare online acum, nu după terminarea stării de urgență. Suntem în anul 2020, trebuie să ne punem la punct cu folosirea tehnologiilor moderne, indiferent ce vrea sau nu vrea un profesor. Predarea online înseamnă și transparență mai mare referitor la activitățile de la clasa, iar profesorii nu doresc asta.
- Anul următor să se țină cont de ce nu s-a studiat anul acesta și programa să se adapteze în consecință.
- Ar fi bine să se revizuiască materia stufoasă, inutilă la toate materiile. Cu elevii de clasa a XII-a ați rezolvat problema, dar cei de clasa a XI-a care dau bacalaurestul la anul, ce vor face? Și ei au pierdut un semestru.
- Având în vedere faptul că în realitate mulți copii au învățat acasă în această perioada, reglementați și homeschooling-ul.
- Acum, mai mult că niciodată, e momentul să aerisiți materia. Situațiile speciale cer măsuri speciale. Are cineva curajul să ia taurul de coarne și să facă acest lucru? Sincer, mă îndoiesc.
- Ce se întâmplă cu elevii corigenți?
- Cursuri de formare pentru profesori astfel încât să facă față învățămantului online.
- Da, aerisirea materiei prea stufoase, conceperea materiei la nivelul real al elevilor, conținuturi mai practice nu teoretice, reale schimbări axate pe elev, eliminarea birocrației etc.
- Care vor fi prevederile legate de elevii cu CES, mulți dintre ei nu au deprinderi de viață școlară independenta?
- Să dea dispoziții clare și concise pentru continuarea predării online sau live de către toate cadrele didactice, nu recomandări. Să ridice plafonul pe membru de familie pentru obținerea celor 200 de euro pentru calculator de la 250 la 700 lei net, nu brut. Adică să ia măsuri adevărate nu să se prefacă.
Ce alte sugestii au mai fost trimise:
- Deoarece nu se știe cât va mai dura această pandemie, să existe toate lecțiile predate și explicate temeinic online pentru fiecare clasa și pentru fiecare disciplină!
- Mai multă transparentă. Focusati-va pe nevoile copiilor și realitatea actuală. Este timpul să faceți o schimbare RADICALĂ a sistemului de educație adaptat sec. 20 și pregătit pentru situații dificile. Rezistența sistemului la schimbare denotă bâlbele de până acum și lipsa unor soluții clare. Vrem accent pe nevoile noii generații, NU pe ale Profesorilor.
- Materia nepredată să fie inclusă în programa anilor școlari următori, concomitent cu mult-promisă aerisire a materiei.
- Până în 11 martie s-a predat o parte din materia de semestrul al doilea. Ar trebui că această să se regăsească în programa pentru examene.Precizarea programei pentru examenele naționale să se facă urgent.
- Să fie micșorata curricula pt fiecare clasa în parte. Trebuie să evoluăm și să terminăm cu toată stufosenia această care se regăsește în fiecare materie și care s a dovedit a fi fără nici un folos în viață elevului, decât a-l îndepărta de școală și de a-l obligă să învețe pe de rost termeni greoi care nu sunt înțeleși de elevi pt că sunt peste nivelul lor de înțelegere.
- Să se asigure că materia neparcursa va fi inclusă în programa anului următor de studiu, însă această să se realizeze cu relaxarea materiei și nu cu o supraaglomerare a acesteia.
- Să se reglemeteze foarte clar învățământul on-line: să fie posibile toate evaluările on-line. Școlile să poată dezvoltată acesta componeta de predare online pentru clasele O-12.00 și dincolo de pandemie. Acest tip de învățământ ar putea fi o bună alternativă pentru părinții care au copiii cu ei în străinătate pentru o perioada mai mare sau mai mică de timp.
- Toate școlile să asigure o platformă, elevii și profesorii să aibă adresă de email oficială cu domeniul școlii pentru a organiza ore live. Whatsapp și email nu înseamnă că s-au făcut ore.
- Vă rog mult să aveți în vedere să refaceți programa școlară. Copiii învață lucruri inutile. Învață mult, prost și fără rost. Formare continuă pt cadre didactice. Să participe anual la congrese, conferințe și să fie verificați și ei periodic.
Ce sugestii au fost trimise de către cadrele didactice:
- Ar trebui gândit un proiect pe termen lung prin care să primească tablete atât elevii, cât și cadrele didactice. De asemenea, ar trebui să fie TOȚI profesorii instruiți cum să facă cursuri online. Cursurile online sunt atractive, pot fi complementare, ar merită cred să fie continuate și după pandemie.
- Nu poți să trimiți profesorii pe 10 martie acasă și după 20 de zile, adică pe 30 martie, să le spui că nu trebuia să parcurgă materia din această periodă, ci doar să facă fixare și consolidare. Este absurd. Ministerul a dat de înțeles că trebuie să adaptăm materia cum putem on-line că să o parcurgem că nu va mai timp de recuperare. Nu ni s-a spus CE(conținut) să parcurgem, ci CUM (platforme online)…
- Precizarea unei platforme unice de pe care să se lucreze online (la nivelul unei unități școlare măcar)…
- Programul de achiziție a calculatoarelor e anevoios, multe documente, imposibil pentru rural, unde e mare nevoie.
- Să ne lăsăți sa ne desfășurăm activitățile cu copiii într o atmosfera liberă și creativă.
- Să nu obligați cadrele didactice să facă lecții online, având în vedere că se va face recuperare.
- Ar fi foarte bine dacă pe viitor toate cadrele didactice ar fi instruite pentru a accesa și folosi cu mai multă ușurință platformele online, nu toți au abilitățile necesare. O altă măsură oportună ar fi acordarea unor vouchere cadrelor didactice, exclusiv pentru achiziționarea unor tablete/laptopuri. Sunt multe cadre didactice care nu dețin un astfel de dispozitiv.
- Formarea obligatorie a profesorilor, organizarea de cursuri obligatorii pe strategii de predare-învățare, pe lucru online cu copiii (inclusiv în eventualitatea în care lipsesc din motive de boală sau viroze de sezon!) și pe didactică predării.
În general, respondenții au fost de acord cu măsurile propuse de minister în proporție de 80-90%.






