Legislaţie

Ce sancțiuni se aplică în cazurile de bullying

Bullying în școli

Pe 22 noiembrie 2019 a intrat în vigoare Legea nr. 221/2019. Aceasta reglementează juridic pentru prima dată în România fenomenul sociologic prezent în școli cunoscut drept „bullying”. Legea însă nu are sancțiuni specifice. Ca urmare, se va aplica dreptul comun în materie.

Potrivit art. 94 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului sunt interzise cinci forme de abuz asupra copilului:

  • fizic
  • emotional
  • psihologic
  • sexual
  • economic

Recenta lege nr. 221/2019 consideră bullyingul ca fiind un tip de violență psihologică. Profesorii vor trebui instruiți în legătură cu aceasta.

Definiția bullying-ului

Definiția legală a bullying-ului este: „acțiunea sau seria de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenție, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane și vizează aspecte de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acțiune sau serie de acțiuni, comportamente ce se desfășoară în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale”.

Ce sancțiuni se aplică în cazurile de bullying?

Legea însă nu are sancțiuni specifice. Ca urmare, se va aplica dreptul comun în materie:

  • pentru injurii și insulte (ele sunt delicte civile) cel agresat poate face la instanța civilă cerere de acordare a daunelor morale;
  • pentru amenințare, șantaj, hărțuire sau incitare la ură ori la discriminare (ele sunt infracțiuni) se poate face plângere la poliție sau parchet pentru a se deschide urmărire penală;
  • pentru discriminare se poate face sesizare la Consiliul Național de Combatere a Discriminării.

Dar dincolo de acestea, fiind vorba de o faptă ilegală comisă la școală, copilul agresor poate fi sancționat disciplinar potrivit Statutului Elevului adoptat în anul 2016.

Toate acestea se regasesc si în ghidul de #educatiejuridica „Elevul și Legea” (care poate fi gasit si online aici).

Autor: judecător Cristi Danileț.



3 thoughts on “Ce sancțiuni se aplică în cazurile de bullying

  1. Oana Damian spune:

    Acest articol nu ține cont de modificările aduse chiar în 2022 la Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Consecințele faptelor de bullying pot fi doar scăderea notei la purtare și mutarea disciplinară la o clasă paralelă. În acest moment școlile se confruntă cu cazuri de bullying în fața cărora sunt neputincioase, elevul rămânând în școală unde poate continua să-și agreseze și amenințe colegii.

    1. Corin spune:

      Nu exista psihiatrii , psihologi sa ii consulte pe agresori si sa le recomande tratamente sedative , daca este cazul ? De asemenea analizele ” profil paraziti ” in sange si fecale ar fi importante deoarece parazitii intestinali descarca neurotoxine ce produc dezechilibre psihice . Toxoplasma genereaza frecvent acte violenta !

  2. Rusu Sorina spune:

    Bună ziua ,fiica mea de 5 ani ,a subit abuz psihic și emoțional din partea educatoarei,noi locuim în mediul rural ,pentru acest lucru Directoarea scolii a mutata pe fiica mea din grupa mica în grupa mijlocie anul trecut în septembrie2023,mi sa dat dreptate ..Acum totul a fost minunat cu noua educatoare dar la sfârșit de an școlar o fata de 14 ani a agresat grupul de fetițe care stăteau cu fiica mea de 5 ani ,am cerut educatoarei sa am.o ședință cu părinți agresarea, diriginta,educatoarea și directoarea .Aceasta ședință nu a avut loc mau ignorat pe motiv ca ma sunt 3 zile ,directoarea scolii a decis în felul acesta ..Eu am.mers la politie și am făcut plângere verbal despre situație..Între timp am fost sunat de directoare și după lungi discuții în opinia ei trebuia sa las lucrurile asa și xa este foarte supărată pe mine și ca pe viitor copii mei vor subi buling din partea profesorilor din cauza comportamentului meu,La anul începe și cealaltă fiica de 3 ani gradinita ,sunt disperată nu știu cum sa procedez.Va rog ajutatima cu un sfat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *