bullying scoala

Pe 22 noiembrie 2019 a intrat în vigoare Legea nr. 221/2019.

Aceasta reglementează juridic pentru prima dată în România fenomenul sociologic prezent în școli cunoscut drept „bullying”.

Potrivit art. 94 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului sunt interzise cinci forme de abuz asupra copilului:

  • – fizic
  • – emotional
  • – psihologic
  • – sexual
  • – economic

Recenta lege nr. 221/2019 consideră bullyingul ca fiind un tip de violență psihologică. Profesorii vor trebui instruiți în legătură cu aceasta.

Definiția legală a bullyingului este: „acțiunea sau seria de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenție, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane și vizează aspecte de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acțiune sau serie de acțiuni, comportamente ce se desfășoară în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale”.

Legea însă nu are sancțiuni specifice. Ca urmare, se va aplica dreptul comun în materie:

  • – pentru injurii și insulte (ele sunt delicte civile) cel agresat poate face la instanța civilă cerere de acordare a daunelor morale;
  • – pentru amenințare, șantaj, hărțuire sau incitare la ură ori la discriminare (ele sunt infracțiuni) se poate face plângere la poliție sau parchet pentru a se deschide urmărire penală;
  • – pentru discriminare se poate face sesizare la Consiliul Național de Combatere a Discriminării.

Dar dincolo de acestea, fiind vorba de o faptă ilegală comisă la școală, copilul agresor poate fi sancționat disciplinar potrivit Statutului Elevului adoptat în anul 2016.

Toate acestea se regasesc si în ghidul de #educatiejuridica „Elevul și Legea” (care poate fi gasit si online aici).

Autor: judecător Cristi Danileț.Like
Sharing is caring!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *