Confesiuni

Copiii de azi – principala problema a sistemului de invatamant

Autor: Andreea Ionescu.

Invatamantul  este in impas. In afara de cateva voci care fac o legatura directa intre performanetele sistemului si olimpicii, mandria noastra nationala, cam toti: parinti, profesori, sindicate, ministri, teste Pisa semnaleaza diverse probleme care conduc la starea actuala de fapt.
Citind diverse opinii online, eu am gasit solutia.

Performantele sunt scazute deoarece:

copiii sunt atenti la telefoane. In sfarsit, o masura miraculoasa si mult asteptata: interzicerea telefoanelor la scoala. Dar stai un pic. Masura asta nu e suficienta. Cand profesorul nu reuseste sa le capteze atentia, ei se uita pe geam, sau isi scriu biletele, sau viseaza. Aceasta masura trebuie, urgent, completata de una prin care sa interzicem ferestrele in scoli, hartia pentru biletele si, cel mai important, sa interzicem visele.

copiii sunt prea preocupati de freza lor. Da, in loc sa fie atenti la ore, copiii sunt preocupati sa le stea bine freza. De unde or fi prins si ideea asta? Pesemne de la parintii lor, care in loc sa faca teme cu ei, stau numai prin coafor. O masura eficienta ar fi sa ii tundem pe toti zero. In felul acesta scapam de un factor disturbator important si copiii vor intelege din clasa toata lectia plictisitoare.

copiii nu mai fac teme cu orele. Pai da. Brusc au devenit interesati sa isi traiasca viata. Pe vremea mea nu era asa. Eu visam numai teme, nu mi placea sa pierd vremea jucandu-ma, citind carti care imi placeau, socializand,  sau petrecand timp cu familia. Ce prostii mai sunt si astea? Cum sa ajunga oameni de success daca petrec timp cu familia? Solutia e evidenta. Sa se faca, domne, un calcul exact: cat timp au voie sa doarma, cat sa manance, cat le ia sa ajunga la scoala si la meditatii si restul sa fie alocat temelor.

adolescentii sunt prea interesati de sexul opus. Da, in loc sa fie atenti la ore, sunt preocupati cu indragosteala. Aici as avea doua propuneri: fie de mici ii crestem pe toti unisex, fie le scoatem hormonii, sau le dam niste pastille care sa le tina hormonii la nivel minim. O noua gaselnita a timpurilor noi. Pe vremea mea nu auzeai, domne, asa ceva. Noi ne-am indragostit dupa casatorie.

copiilor le sta gandul doar la pauze. Copiii trebuie educati sa se poate concentra 4-6 ore pe zi, fara pauze. Daca nu ii educam de acum, o sa vedeti, o sa fie ca noi cand or deveni adulti, o sa aiba nevoie de pauze. Trebuie educati de mici.

copiii sunt prea nazdravani. Alearga pe holuri, se hlizesc in gura mare, tipa, chicotesc. Copiii, din ziua de azi, au nevoie de prea multa miscare si nu reusesc sa stea impietriti in banci, cu mainile la spate.  Avem nevoie de seriozitate. Doar scoala e o institutie serioasa, nu e o institutie pentru copii.

copiii sunt „stricati” de parintii lor. Da, ei nu mai inteleg lectia in clasa, pentru ca parintii lor, acasa, le spun sa nu mai fie atenti, chiar daca e ceva super interesant. Parintii lor ii trimit la scoala, doar, ca sa scape de ei de acasa si, evident, pentru ca nu-si permit o dadaca in particular. Eu zic sa le interzicem si parintilor sa le mai transmita propriile valori si ganduri. Caci, daca nu ar fi parintii, totul ar merge ca pe roate. Nu stiu cum de s-au gandit unii ca e suficient  sa tii parintii la gardul scolii, pentru a “scapa” de ei.

copiii nu mai invata din cauza tehnologiei. Pe vremea mea, invatam conjugarile la engleza asa: I am, you are, he is, etc, acum ei invata conjugarile in contexte mai largi, pe Youtube. O mare prostie. Pai cum o sa stie la teste pe modelul asta? Copiii invata acum cuvinte din MineCraft, deci nu mai invata doar: mana, picior si dulap. Cum o sa stie cum se zice la picior, daca invata alte prostii de pe MineCraft?

Binenteles ca ar mai exista si alte problemute gen: subfinantarea sistemului, slaba pregatire profesionala, neadaptarea curiculei la noua realitate,  dar astea sunt secundare. Intai sa rezolvam noi cu copiii si parintii lor, ca de astealalte avem noi timp.

PS: Acesta este un pamflet. Tratati-l ca atare!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *