Confesiuni

Copiii sunt curioși despre sex. Mai devreme decât suntem noi pregătiți

Unii copii descoperă, încă de când sunt bebeluși, că anumite atingeri le aduc plăcere. Și apoi repetă gestul dătător de plăcere, spre disperarea părinților. În această faza, acționează total instinctiv. Nu înțeleg ce zic bunica și mama că e rușine sau nu e voie.

Încă de foarte mici băiețeii au erecție. Curând vor începe să se atingă și să se cunoască. Sunt curioși. E normal. Părinții și bunicii, în general, sunt speriați și sar că arși spunând că “nu e voie”, “nu se face”, “e rușine mare”.

În general, societatea românească se oripilează când aude copii vorbind de sex, la orice vârstă. Niciodată nu îi vedem suficient de pregătiți să înțeleagă. Nu le explicăm ce se întâmplă cu corpul lor, nu le explicăm că ce simt e normal și de ce simt așa. ÎI acuzăm, îi rușinăm.

Vârstă potrivită de a le vorbi copiilor despre sex este exact acea vârstă la care întreabă

Niciodată nu e prea devreme. Prea târziu poate deveni, însă, dacă nu o facem la timp.

Credeți că ei nu simt? Că nu aud? Că nu văd? Dăm mereu vină pe alți părinți care nu își educa copiii corespunzător și vin și le spun alor noștri “prostii”. Dar noi îi educăm sau fugim cu grație? Ne rușinăm și ne speriem, pentru că, firește, așa am fost și noi rușinați când eram că ei.

Eu, tu, noi, voi, toți cei care fugim de a le da răspunsuri contribuim la fenomenul de azi. Sexul e văzut că ceva rău, totuși fiecare îl practică, fără nicio remușcare. Cum o să ne creadă vreun copil vreodată că e ceva rău, când ei știu că și noi facem sex? Cum o să ne creadă dacă nu le explicăm, dacă nu îi lăsăm să decidă, după ce au fost informați și educați? Cum o să ajungă să aibă o viață sexual normală că adult, dacă noi, în loc să le explicăm ce e cu plăcerea, dar și cu responsabilitatea și cu iubirea, îi rușinăm?

Haideți să scoatem capul din nisip. Haideți să tratăm că pe o normalitate acest subiect și nu că pe o mare problema. Haideți să nu îi mai mințim când întreabă.

Devianțele sexuale nu se nasc din normalitate. Se nasc din prostiile pe care noi înșine le băgăm în capul propriilor copii. Noi și societatea în care trăim. Toate marile probleme ale adultului au legătură cu programele pe care le băgăm în capul copilului de mic.

De ce ajung copiii să mimeze sexul în public? Poate pentru că nu le-a explicat nimeni că sexul nu înseamnă comedie, nu e nici rușinos, dar nici nu se face în public? Că sexul are legătură cu sentimente și emoții, nu cu distracția în văzul tuturor?

Terminați cu regulile și sancțiunile și ordinele. Începeți cu educația. Copiii sunt curioși despre sex. Mai devreme decât suntem noi pregătiți.

Conform statisticilor anual aproape 10 mame din 100 au sub 19 ani, iar peste 600 de mame au sub 15. Ele nu au conceput copiii singure.

Urmărește povestea a zeci de mii de ”porumbei” din România care devin părinți prea devreme.

Filmulețe despre educație sexuală aici.

Autor: Andreea Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *