Copiii sunt curiosi despre sex. Mai devreme decat suntem noi pregatiti.

Copiii sunt curiosi despre sex. Mai devreme decat suntem noi pregatiti.

Copiii sunt interesati de sex.

Unii copii descopera, inca de cand sunt bebelusi, ca anumite atingeri le aduc placere. Si apoi repeta gestul datator de placere, spre disperarea parintilor. In aceasta faza, actioneaza total instinctiv. Nu inteleg ca zice bunica si mama ca e rusine sau nu e voie.
Inca de foarte mici baieteii au erectie. Curand vor incepe sa se atinga si sa se cunoasca. Sunt curiosi. E normal. Parintii si bunicii, in general, sunt speriati si sar ca arsi spunand ca “nu e voie”, “nu se face”, “e rusine mare”.

In general, societatea romaneasca se oripileaza cand aude copii vorbind de sex, la orice varsta. Niciodata nu ii vedem suficient de pregatiti sa inteleaga. Nu le explicam ce se intampla cu corpul lor, nu le explicam ca ce simt e normal si de ce simt asa. II acuzam, ii rusinam.

Varsta potrivita de a le vorbi copiilor despre sex este exact acea varsta la care intreaba. Niciodata nu e prea devreme. Prea tarziu poate deveni, insa, daca nu o facem la timp.

Credeti ca ei nu simt? Ca nu aud? Ca nu vad? Dam mereu vina pe alti parinti care nu isi educa copiii corespunzator si vin si le spun alor nostri “prostii”. Dar noi ii educam sau fugim cu gratie? Ne rusinam si ne speriem, pentru ca, fireste, asa am fost si noi rusinati cand eram ca ei.

Eu, tu, noi, voi, toti cei care fugim de a le da raspunsuri contribuim la fenomenul de azi. Sexul e vazut ca ceva rau, totusi fiecare il practica, fara nicio remuscare. Cum o sa ne creada vreun copil vreodata ca e ceva rau, cand ei stiu ca si noi facem sex? Cum o sa ne creada daca nu le explicam, daca nu ii lasam sa decida, dupa ce au fost informati si educati? Cum o sa ajunga sa aiba o viata sexual normala ca adult, daca noi, in loc sa le explicam ce e cu placerea, dar si cu responsabilitatea si cu iubirea, ii rusinam?

Haideti sa scoatem capul din nisip. Haideti sa tratam ca pe o normalitate acest subiect si nu ca pe o mare problema. Haideti sa nu ii mai mintim cand intreaba.
Deviantele sexuale nu se nasc din normalitate. Se nasc din prostiile pe care noi insine le bagam in capul propriilor copii. Noi si societatea in care traim.
Toate marile probleme ale adultului au legatura cu programele pe care le bagam in capul copilului de mic.
De ce ajung copiii sa mimeze sexul in public? Poate pentru ca nu le-a explicat nimeni ca sexul nu inseamna comedie, nu e nici rusinos, dar nici nu se face in public? Ca sexul are legatura cu sentimente si emotii, nu cu distractia in vazul tuturor.

Terminati cu regulile si sanctiunile si ordinele. Incepeti cu educatia.
Copiii sunt curiosi despre sex. Mai devreme decat suntem noi pregatiti.

Ps: Conform statisticilor anual aproape 10 mame din 100 au sub 19 ani, iar peste 600 de mame au sub 15. Ele nu au conceput copiii singure.
Urmărește povestea a zeci de mii de ”porumbei” din România care devin părinți prea devreme.

Tinerii părinți din Porumbelomânia

Urmărește povestea a zeci de mii de ”porumbei” din România care devin părinți prea devreme. Dacă îți pasă, semnează și tu petiția pentru accesul tinerilor la educație sexuală în școli:campaniamea.de-clic.ro/p/educatie-sexualaFiindcă anual în România, aproape 10 mame din 100 au sub 19 ani, iar peste 600 de mame au sub 15. Mulțumim Friends TBWA Bucharest, Umbrela Studio și Delia Panait pentru ajutorul dat în a spune povestea lor.#idecide

Publicată de SECS pe Joi, 5 octombrie 2017

Semnati petitia: Vrem ca toți tinerii sa aibă acces la educație pentru sănătate sexuală în școli!

Filmulete de educatie sexuala aici.

Autor: Andreea Ionescu

Lasă un răspuns