Greva din învățământ, declanșată pe 22 mai 2023, a scos în stradă profesorii și personalul didactic auxiliar și nedidactic . Aceștia au protestat 15 zile. Aceasta este o cronologie a evenimentelor principale care au avut loc în timpul grevei din învățământ, evidențiind atât revendicările sindicatelor, cât și răspunsurile guvernului și implicațiile asupra elevilor și părinților.
Ziua 1 – 22.05.2023
150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați personal didactic auxiliar și nedidactic intra în greva.
Principalele revendicări
- Majorarea salariilor personalului din învățământ plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic
- Indexarea anuala a salariilor cu rata inflației
- Plata orelor suplimentare
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă
- Decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
Legile Educației au fost votate în Senat, cameră decizională, în prima zi de grevă generală din invățământ.
Premierul a anunțat că în afară de propunerile făcute de Guvern sindicatelor din Educație și care ar fi fost deja transpuse în proiecte de acte normative, celelalte cereri ale sindicatelor „sunt absolut foarte, foarte greu de îndeplinit în momentul de față”. Aceasta a explicat că România ar intra și mai adânc în deficit bugetar, iar asta ar duce la pierderea fondurilor europene.
Sindicatele nu au primit astăzi vreo invitație pentru o eventuală discuție cu reprezentanții Guvernului. Simion Hăncescu, președintele FSLI, a solicitat în 21 mai, o nouă întâlnire cu reprezentanții Guvernului, dar nu a primit un răspuns.
Ziua 2 – 23.05.2023
Premierul i-a invitat la discuții pe președintele Federației Naționale a Părinților și pe președinta Consiliului Național al Elevilor. Discuțiile au avut loc la Guvern, iar cei doi reprezentanți au transmis apoi mesaje de la pupitrul Guvernului României: „Greva trebuie să se închidă cât mai repede”. Mai multe asociații ale elevilor si părinților dezaprobă declarațiile.
Liderii sindicali au avut o discuție informală cu premierul Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu: „Nu am primit o soluție în așa fel încât să fim mulțumiți.”
Parlamentul a votat mai mulți angajați și salarii cu până la 50% mai mari la Administrația Fondului pentru Mediu, în plină grevă a profesorilor și după ce Guvernul a adoptat reduceri de cheltuieli.
Profesorii nu vor încheia mediile elevilor, anunță Simion Hăncescu (FSLI), în contextul în care premierul Ciucă nu a invitat sindicatele la discuții: Greva va continua.
Ziua 3 – 24.05.2023
Mii de profesori au protestat în stradă la Iași.
Are loc o ședință a sindicatelor din Educație la care sunt invitați reprezentanții Guvernului: premierul Ciucă, Marcel Ciolacu, Ligia Deca, Marius Budăi și Adrian Câciu. Particip însă Ligia Deca, Marius Budăi, Adrian Câciu, Marcel Boloș și Marian Neacșu.
Premierul Nicolae Ciucă, Ligia Deca, Sorin Costreie, Dan Cărbunaru. Marcel Ciolacu participa la o intalnire cu Federația Naționale a Părinților și Consiliul Național al Elevilor. Ciucă: „nu am cum să dau salarii mai mari angajaților din învățământ nu din cauza vreunui deficit bugetar sau a constrângerilor financiare, ci pentru un motiv mai degrabă etic. O majorare salarială în Educație a crea o inechitate pe care ar trebui apoi să o rezolve prin noua lege a salarizării.”
Pentru titularizare, organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiile speciale la clasă au loc în perioada 24 mai – 30 iunie.
Oferta Guvernului după întâlnirea cu sindicatele din educație: Nicio majorare salarială, ci un card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie.
Ziua 4 – 25.05.2023
Sindicatele din Educație refuză oferta Guvernului. Acțiunea de protest va continua.
Are loc un protest in fata Guvernului. Participa 15.000 de oameni. La protestul profesorilor au venit și elevi. Se strigă ”Elevii sunt cu voi!”
Calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat. Termenul contestațiilor la probele de aptitudini și de limbă străină a fost decalat. Calendarul înscrierilor la grădiniță și creșă, decalat cu câteva săptămâni.
Președinții Iohannis și Steinmeier vizitează Colegiul Național Brukenthal din Sibiu.
Iohannis anunță amânarea rotativei guvernamentale.
Guvernul a invitat din nou sindicatele la negocieri, joi, la ora 16. Sindicatele au cerut creșterea cu 25% a tuturor salariilor din invățământ până în decembrie, iar din ianuarie să se aplice grilele cu 60%. Salariul unui profesor debutant ar trebui să ajungă de la 2.500 de lei, la 3.000 de lei și toate celelalte salarii să crească cu 25%.
Ziua 5 – 26-27-28.05.2023
Protest al profesorilor în Sibiu, Bacău, Botoșani, Timișoara, Lugoj, Caraș-Severin, Suceava, Sibiu, Arad.
Calendarul pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2023 a fost modificat.
Greva amână planurile politicienilor de rotație la Guvernare. Ciucă a anunțat că rămâne premier și va continua dialogul cu sindicatele din Învățământ, dar că „nu ne putem asuma să dezechilibrăm bugetul de stat”. Ciolacu: Nu intrăm în discuții politice până nu rezolvăm problema profesorilor.
Mai multe inspectorate școlare fac presiuni pe școli să facă plățile pentru voucherele de vacanță până miercuri, 31 mai. Mai mult, inspectoratele amenință secretariatele și birourile de contabilitate din școli că, în caz contrar, se vor bloca salariile în luna iunie, invocând un ultimatum dat de Ministerul Educației.
Consiliul Național al Elevilor, schimbare de poziție: Susținem profesorii și ne dorim ca demersul lor să se finalizeze prin concretizarea revendicărilor acestora.
Ministerul Educației lasă neschimbat calendarul înscrierilor la BAC 2023 în plină grevă generală și pasează responsabilitatea acelor directori de școli “care pot asigura resursa umană”. Înscrierile încep luni, 29 mai.
Guvernul a aprobat prin ordonanță de urgență o modificare la legea dialogului social pentru ca profesorilor care intră în grevă să le fie afectată vechimea. Ar putea să fie pusă în pericol participarea la Definitivat.
Guvernul va acorda prime de 2.500 de lei pentru cadrele didactice și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, deși acestea au fost respinse vehement de protestatari.
Ziua 6 – 29.05.2023
Mii de profesori protestează în Iași, Baia Mare, Caraș-Severin, Maramureș, Suceava, Alba, Alexandria, Brașov, Brăila, Galați, Dâmbovița, Bistrița.
Liderul sindical Marius Nistor: “În momentul de față vorbim de amânarea examenelor. Rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”.
Consiliul Naţional al Elevilor solicită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat și concretizarea propunerilor profesorilor cât mai urgent posibil. Prima zi de înscrieri la Bacalaureat 2023.
Liderul sindical Marius Nistor, la intrarea în negocieri cu ministrul Muncii: E o diferență enormă între ce am solicitat și ce a oferit guvernul.
Ligia Deca: „Vom prelungi termenul de înscriere la examene, dacă va fi cazul, chiar și perioada cursurilor și reprogramarea calendarului de examene. Vom lua legătura cu omologii din alte state pentru a-i ajuta pe cei care susțin admiterea la facultate în străinătate, dacă vor fi prelungiri ale bacalaureatului”.
Directorii de școli din mai multe județe au primit un ultimatum de la inspectoratele școlare. Inspectoratele au cerut să fie trimise la județ, de către fiecare școală, estimări cu „necesarul de credite pentru plata salariilor lunii mai 2023”.
Liderii sindicatelor cer ca salariul unui profesor debutant să fie egal cu salariului mediu brut pe economie. Pe anul 2022, salariul mediu net pe economie a fost de 3.801 lei.
Luni seara, după consultarea cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Guvernul a trimis sindicatelor noua propunere: vouchere pentru susținerea carierei didactice și constau în 2.000 de lei net suma forfetară (în data 5 iunie) plus încă 2.000 lei net (5 octombrie) – din care 600 lei garantat suma forfetară, 1.400 lei pentru achiziție de laptopuri, tablete, cărți, materiale didactice. Cei 2.000 lei din octombrie se vor acorda, în fiecare an, până în anul 2027.
Ziua 7 – 30.05.2023
Protest in București cu peste 20.000 de participanți. Proteste și în Satu Mare, Galați, Târgu Mureș, Cluj.
Profesorii au refuzat oferta Guvernului din ziua de 29.05.2023. Aceștia vor o creștere a veniturilor cu 25%.
Sindicatele au fost invitate la negocieri cu premierul, deși inițial nu fuseseră invitate. Liderii sindicali, după negocierile de la Guvern: Nu au venit cu nicio nouă ofertă.
Guvernul a promis sindicatelor că va fi adoptat un memorandum pentru majorările salariale în noua lege a salarizării.
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu liderii sindicatelor din învățământ. Președintele a spus că e nevoie de un act normativ, că se angajează să gireze un acord, în cazul în care se va accepta. Sindicatele au decis să nu semneze niciun acord: Avem nevoie de majorări, nu de vouchere. Greva continua.
Ziua 8 – 31.05.2023
Proteste la Pitești, Constanța, Suceava, Bistrița, Hunedoara, Sighetu Marmației, Galați, Buzău, Drobeta-Turnu Severin, Iași.
Sindicatele au decis să nu semneze niciun acord: Avem nevoie de majorări, nu de vouchere.
Încheierea mediilor pentru clasele a XII-a a fost prelungită până pe 9 iunie, la fel și înscrierea pentru Bacalaureat.
Președintele Iohannis i-a chemat la Cotroceni pe liderii coaliției PSD-PNL-UDMR la ora 12.00 pentru discuții despre revendicările profesorilor.
Ministrul de Interne a chemat sindicatele la discuții și le-a anunțat că de la 1 iunie le cresc salariile tuturor celor peste 125.000 de angajați MAI.
O nouă rundă de negocieri. Noua ofertă a Guvernului – 1.000 de lei brut lunar, de la 1 iunie pentru personalul didactic și 400 de lei pentru nedidactic.
Sindicatele au respins oferta Guvernului și continuă greva: Cererea profesorilor este de 2.000 de lei brut pe lună.
1 iunie – 6 iunie – Vacanță de Rusalii
Guvernul adopta o Ordonanța de Urgență care conține oferta de creștere salarială cu 1.000 de lei brut, care a fost deja respinsă.
Sindicatele cer Guvernului să introducă într-un act normativ prevederea promisă potrivit căreia salariul profesorului debutant este cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.
Ziua 9 – 06.06.2023
Proteste la Suceava, Iași.
Liderii PNL, PSD și UDMR au o întâlnire la Guvern. Înainte de această întâlnire a avut loc, de la ora 11:00, la Ministerul Educației o discuție cu sindicatele, reprezentanții părinților și ai elevilor, pentru eventuale modificări la calendarele examenelor naționale, în condițiile prelungirii conflictului de muncă.
Ministerul Educației a publicat date despre numărul profesorilor care au ieșit din grevă. Mai sunt circa 53% dintre angajații din învățământ în grevă generală. Sindicatele anunță că 86,93% dintre angajații din învățământ care au declanșat protestul colectiv de muncă sunt încă în grevă.
Ziua 10 – 07.06.2023
Peste 134.000 de angajați din învățământ continuă greva.
Proteste ale profesorilor în județele Iași, Suceava, Buzău și Brașov.
Materiale de dezinformare împotriva grevei profesorilor au fost promovate în campanii plătite, pe Facebook, pe cel puțin 3 pagini folosite în trecut în campanii politice.
Negocieri pe contractul colectiv de muncă, între Ministerul Educației și sindicate.
Guvernul anunță că va adopta un memorandum pentru creșterile salariale din Educație. Liderul PSD Marcel Ciolacu îl contrazice public pe premierul Nicolae Ciucă: Nu este un acord politic al Coaliției, ci un angajament între noi doi.
Ziua 11 – 08.06.2023
Premierul spune că nu mai publică în Monitorul Oficial memorandumul pe care l-a aprobat Guvernul, ci va publica o declarație prin care el și Marcel Ciolacu vor promite profesorilor că le vor îndeplini cererile în viitor.
Proteste in Arad, Baia Mare, Bistrița-Năsăud, Brăila, Cluj.
Ministrul Educației anunță că:
- lucrează la un program prin care profesorii care au fost în grevă vor recupera zilele în care nu au lucrat
- schimba felul în care pot fi încheiate mediile elevilor în acest an școlar, doar cu 2 note, iar situațiile școlare nu trebuie validate de consiliile profesorale
- înscrierea la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023 și încheierea situației școlare pentru clasele a VIII-a și a XII-a se prelungesc
- modifica calendarul examenului de Bacalaureat 2023
- transmite școlilor clarificări pentru calcularea salariilor pe luna mai: statele de plată se întocmesc având la bază timpul efectiv lucrat
Ziua 12 – 09.06.2023
Protest de amploare în București. Peste 12.000 de profesori în marș spre Palatul Cotroceni.
Ministerul Educației a cerut școlilor numărul elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a cu mediile încheiate.
Evaluarea națională de la clasa a VI-a nu se mai organizează anul acesta. Candidații de la Titularizare 2023 vor susține doar proba scrisă, fără inspecția la clasă.
Au loc discuții cu reprezentanții Guvernului. Guvernul a venit cu o nouă propunere, respectiv o majorare salarială de 45% din creșterile stipulate în grilele de salarizare, majorare acordată de anul viitor, dar și un bonus anual de 1.500 de lei, acordat din fonduri europene până în anul 2027.
Ziua 13 – 10.06.2023
Profesorii și angajații din Educație au respins oferta Guvernului de primă de 1.500 lei net în octombrie și creștere salarială cu 45% din diferența de salariu actual și cel din viitoarea grilă.
Guvernul acceptă propunerea sindicatelor ca salariile să crească de la 1 ianuarie cu 50% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă. Au fost acceptate și vouchere de 1.500 de lei pentru profesori și 500 de lei pentru nedidactic.
Sindicatele îi întreabă pe profesori dacă acceptă să închidă greva generală din învățământ pentru voucherele anuale și pentru promisiunea de creștere salarială în anul viitor. Condiția impusă de Executiv – duminică la 9 să anunțe încheierea grevei.
Ziua 14 – 11.06.2023
Sindicatele se întâlnesc cu premierul Nicolae Ciucă înainte de ședința de Guvern.
Pe 12 iunie, la ora 10, liderii sindicali vor anunța răspunsul profesorilor față de oferta prezentată de Guvern. După ce oamenii vor vedea conținutul actului normativ publicat în Monitorul Oficial, vor lua o decizie.
Probele de competențe de la Bacalaureat 2023 vor fi echivalate cu mediile din liceu. Înscrierile la BAC se prelungesc până pe 16 iunie.
Sindicatele transmit că Guvernul a fost de acord cu creșterea în două tranșe pe noua grilă a salarizării și ca prevederea să fie inclusă în Ordonanța de urgență.
Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024 nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare.
Ziua 15 – 12.06.2023
Greva profesorilor nu se încheie, ci se suspendă, anunță sindicatele, cu o condiție: Adoptarea unei ordonanțe de urgență cu salariul debutantului cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.
Ordonanța de urgență 57/2023, cu majorările salariale pentru profesori aprobate de Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial.
Premierul Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia din funcție, la 20 de minute după publicarea ordonanței de urgență cu salariile profesorilor în Monitorul Oficial.
Mesajul liderilor sindicali: Greva va fi reluată în septembrie, la începutul noului an școlar, dacă prevederile din ordonanța de luni nu se vor regăsi până atunci în proiectul legii salarizării.
Grilele de salarizare din Ordonanța 57 le găsiți aici.
Titlurile au fost preluate de pe edupedu.ro