Mulți părinți și elevi se întreabă cum se face repartizarea computerizată pentru admiterea în licee, care sunt criteriile de departajare utilizate și care este mecanismul prin care se realizează această repartizare, aastfel încât să poată completa în mod corespunzător fișa de admitere cu opțiunile elevilor.
Repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a se face în funcție de media de admitere, dar și de opțiunile completate de elevi pe fișele de înscriere. Completarea fișei de înscriere trebuie făcută cu maximă atenție, pentru că orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită, iar numărul redus de opțiuni completate poate duce la nerepartizare.
Softul are lista de candidați și lista de opțiuni a fiecărui candidat. Candidații sunt ordonați după medie, în ordinea inversă a mediilor. Ierarhia este publicată pe www.admitere.edu.ro.
Elevul Ionel e primul în ierarhie cu nota 10. Care e prima opțiune a lui Ionel? Mate-info la Liceul A. Mai sunt locuri libere la mate-info la liceul A? Daaaaa Poftim, Ionel, ăsta e liceul tău!
Elevul Costel e al doilea în ierarhie cu nota 9.90. Care e prima opțiune a lui Costel? Mate-info la liceul B. Mai sunt locuri libere la mate-info la liceul B? Daaaaa Poftim, Costel, ăsta e liceul tău!
etc, etc.
Elevul Marinel, care e al 4234-lea în ierarhie cu nota 8.90. Care e prima opțiune a lui Marinel? Mate-info la Liceul A. Mai sunt locuri libere la mate-info la liceul A? Nu mai sunt, s-au dat, ne pare rău.
Bine…..
Care e a doua opțiune a lui Marinel? Mate-info la Liceul B. Mai sunt locuri libere la mate-info la liceul B? Nu mai sunt, s-au dat, ne pare rău.
Bine…..
Care e a treia opțiune a lui Marinel? Științe sociale la Liceul B. Mai sunt locuri libere la științe sociale la liceul B? Mai sunt, mai sunt.
Poftim, Marinel, ăsta e liceul tău!

Caz particular 1
Elevul Viorel, care e al 300-lea în ierarhie, cu nota 9.80.
Care e prima opțiune a lui Viorel? Mate-info la Liceul A. Mai sunt locuri libere la mate-info la liceul A? Nu mai sunt, s-au dat, ne pare rău.
Bine…..
Care e a doua opțiune a lui Viorel? Mate-info la Liceul B. Mai sunt locuri libere la mate-info la liceul B? Nu mai sunt, s-au dat, ne pare rău.
Bine…..
Care e a treia opțiune a lui Viorel? Păi nu mai are altă opțiune. Viorel, ne pare rău, tu n-ai liceu! Vedem la toamnă pe unde mai rămân locuri.
Viorel plânge în pumni, dar degeaba mai plânge…
Fișa lui, completată cu doar două opțiuni, practic zice așa: ”io vreau la mate-info, ori la liceul A, ori la liceul B și altceva nimic!”
Concluzie: completați destule opțiuni, nu vă zgârciți!
Caz particular 2
Elevul Georgel, care e al 200-lea în ierarhie, cu nota 9.90. Georgel a completat fișa de opțiuni cu turism la colegiul economic pe poziția 1 și mate-info la colegiul național pe poziția 2.
Care e prima opțiune a lui Georgel? Turism la colegiul economic. Mai sunt locuri libere la turism la colegiul economic? Daaaaa. Poftim, Georgel, ăsta e liceul tău!
Georgel, siderat: păi cum am ajuns eu la turism la colegiul economic, că io vreau la mate-info la colegiul național! Am și medie, uite ultima medie e 9 și io am avut 9.90!
Să fii sănătos, Georgel, ai zis că cel mai mult și mai mult vrei la turism. Uite fișa, asta a fost prima ta alegere!
Georgel plânge în pumni, dar degeaba mai plânge…
Caz și mai particular
Elevul George, cu nota 9.90, a completat fisa de opțiuni cu mate-info la liceul A pe poziția 1.
Elevul Viorel, cu nota 9.90 a completat fișa de opțiuni cu mate-info la liceul A pe poziția 1.
Mai e un singur loc. Cine intră?
Sunt 4 criterii în funcție de care se stabilește ierarhia:
- nota obținută la română la EN
- nota obținută matematică la EN
- nota obținută la limba maternă la EN (unde este cazul)
- media generală de absolvire a claselor 5-8.
În funcție de toate acestea, se face ierarhia și astfel, chiar dacă au 9.90 ca medie de admitere, copiii pot ajunge pe poziții diferite. Însă dacă toate cele de mai sus sunt egale, ei sunt considerați pe poziții egale și, în caz de opțiuni identice și un singur loc disponibil, sunt acceptați toți. Practic, pe ultimul loc pot intra 2 sau poate chiar mai mulți copii. Și chiar au existat astfel de cazuri.
Concluzii
1. Completați opțiunile în ordinea dorințelor copilului. Copilul va fi repartizat la prima din opțiunile lui la care sunt locuri libere.
2. Completați chiar dacă pare că nu are medie, că nu strică. Poate are noroc și cei dinaintea lui vor merge spre alte licee și îi rămâne loc.
3. Completați suficiente opțiuni așa încât să n-aveți surpriza că sunt toate locurile ocupate și rămâne copilul nerepartizat. Dar în ordinea dorințelor copilului!
4. Ceea ce trebuie să ia în considerare elevii și părinții este poziția în ierarhie, mai puțin nota, pentru că repartizarea se face în funcție de poziția în ierarhie. Astfel, cu cât poziția în ierarhie e mai jos, cu atât numărul de opțiuni trebuie să fie mai mare pentru a nu risca să rămână nerepartizați.
Autor: Flaviana Chiriac
Foto – Siveco
Dar cum este un varianta gemenilor?
Gemenii pot opta pentru oricare dintre liceele la care a fost admis unul din ei.
Conform ROFUIP „gemenii, tripleţi etc. se pot transfera în clasa celui cu media mai mare sau invers, la cererea părintelui sau la cererea elevilor dacă aceştia sunt majori”
Se face altfel de diferenta decat cele 4 criterii intre 2 copii cu aceeasi medie de intrare dar la unul liceul respectiv e a doua optiune iar pentru al doilea e prima optiune?
Primul elev intra la prima lui optiune.
Bună ziua,
Se pot completa coduri la licee cu profil bilingv (în broșură scrie nu se susține examen la limba materna) ex. Tudor Vianu cod 116.
Mulțumesc
La bilingv numai daca a sustinut un test de engleza. Sau echivalat cu Cambridge.