You are currently viewing Cum te poate ajuta un psiholog în relația cu copilul tău

Cum te poate ajuta un psiholog în relația cu copilul tău

  • Post category:Psihologie

Trebuie să recunoaştem că relațiile de familie pot fi uneori extrem de complicate. Sunt momente în care chiar şi cei mai atenți şi mai grijulii dintre părinți nu reuşesc să facă faţă anumitor situaţii.

Perioada de adolescență este cea mai provocatoare dintre dintre etape şi este greu gestionata uneori atât de părinţi cât şi de tinerii care încearcă să se regăsească. Totuşi nu doar în această etapă este provocatoare, primii ani de viață sunt la fel de complecşi, la fel sunt şi etapele de schimbare a ciclului de învăţământ. Pierderea unui membru al familiei, divorțul părinților sunt alte momente care pot duce la deteriorarea relațiilor cu cei mici. Psihologul este persoana care te poate ajuta să îmbunătăţeşti legătura cu copilul tău, indiferent de vârstă, de etapa vieții şi de situație. În rândurile următoare vom încerca să descoperim cum te poate ajuta un specialist precum Psiholog Geanina Timofte să crezi sau să consolidezi relații sănătoase cu copii. 

La psiholog înveți ce e răbdarea

Primul lucru pe care trebuie să îl înveţi sau să îl redescoperi este răbdarea! Cu răbdare reușești să fii obiectiv, să nu iei decizii sub impulsul momentului. Măsurile luate astfel momentului se dovedesc a fi total neproductive, nu fac decât să fie încălcate sau ignorate şi, ulterior, nu fac decât să scadă autoritatea adultului şi adâncesc barierele dintre copii şi părinţi. 

Câştigă încrederea copilului

Relația dintre părinți şi copii trebuie să fie bazată în primul rând pe încredere! Studiile au dovedit că copii care au încredere în părinții lor sunt siguri pe ei, au încredere în forțele proprii şi reușesc să comunice eficient. Comportamentul ferm, respectarea intimităţii copilului, respectarea promisiunilor făcute celui mic, dar şi aplicarea pedepselor, pot fi câteva măsuri simple ce ajută la câştigarea încrederii şi consolidarea unor relații sănătoase pe termen lung cu cei mici.

Descoperi modele de comunicare asertive

Metodele de comunicare asertive s-au dovedit a fi mult mai eficiente în consolidarea legăturilor. Părinţii ce aleg comportamentul asertiv în detrimentul celui agresiv sau pasiv au şanse mult mai mari să câștige încrederea copiilor, să topească barierele dintre generaţii.

Relațiile dintre copii şi părinţi pot avea momente dificile în orice etapă, însă cu puţin ajutor din partea specialiştilor acesta se pot normaliza. Cei ce aleg ajutor de specialitate, reușesc să treacă mai uşor peste situaţii critice.  

Lasă un răspuns