Cyberbullying
Ce este Cyberbullying
Cyberbullying, sau hărțuirea online, este atunci un preadolescent sau adolescent este amenințat, hărțuit, umilit, jenat sau devine ținta agresiunii unui alt copil, prin utilizarea internetului, tehnologiilor interactive și digitale sau a telefoanelor mobile.
Acest tip de agresiune se manifestă între copii, este intenționat, repetat (același copil este rănit zile, săptămâni sau luni întregi) și implică o luptă de putere. De asemenea, afectează copiii, preadolescenții sau adolescenții implicați din punct de vedere emoțional, fizic și social.
Cyberbullying vs bullying
Abuzul de tip cyberbullying se poate întâmpla oriunde, oricând.
Mesajele și imaginile de intimidare, hărțuire, denigrare de pe internet pot fi postate anonim și distribuite rapid către un public foarte larg. De cele mai multe ori e greu, dacă nu chiar imposibil să se descopere cine a făcut-o.
Ștergerea mesajelor, textelor, imaginilor hărțuitoare este extrem de dificilă după ce au fost postate sau trimise.
Spre deosebire de bullying, abuzul de tip cyberbullying nu necesită interacțiune față în față, iar victima poate fi agresată 24/24, 7 zile din 7. Acest tip de hărțuire poate urmări victima oriunde, astfel încât nicăieri, nici măcar acasă aceasta nu se mai simte în siguranță.
Tipuri de cyberbullying
Hărțuirea – trimiterea de mesaje ofensatoare, nepoliticoase și jignitoare într-un mod abuziv; publicarea comentariilor răutăcioase sau umilitoare cu privire la posturi, fotografii și pe chat; manifestarea unui comportament ofensator pe site-urile de jocuri.
Denigrarea – postarea sau trimiterea de informații false și rău-intenționate despre un alt copil; utilizarea de fotografii ale unui copil cu scopul de a ridiculiza, de a răspândi zvonuri false și bârfe.
Excluderea – eliminarea, în mod intenționat, a unui copil dintr-un grup de discuții online, mesaje de grup, aplicații sau jocuri.
Intimidare prin răspândirea de zvonuri și bârfe – răspândirea de mesaje ofensatoare prin email, aplicații, rețele sociale către un număr mare de copii (ai grijă pentru că, uneori, aceste mesaje sunt răspândite chiar de cei mai buni prieteni ai victimelor).
Furt de identitate – folosirea identității online a unui alt copil (prin spargerea de conturi ale acestuia: email, rețele sociale etc.) cu scopul de a trimite sau posta un material jenant despre alți copii; realizarea de către agresor a unui cont / profil fals (pe rețele sociale, aplicații sau website-uri) cu utilizarea fotografiilor / materialelor video ale unui copil în scopuri neadecvate.
Expunerea – distribuirea de informații personale / intime, fotografii sau materiale video despre un copil; păcălirea unui copil în a oferi informații personale / intime, fotografii sau materiale video cu scopul de a le distribui, ulterior, altora.
Persecutare – trimiterea de mesaje care includ amenințări de vătămare, hărțuire, intimidare; obligarea la alte activități online, care fac un copil să se teamă pentru siguranța lui.
Șantaj – antrenarea unui copil în discuții intime cu scopul de a-l expune gradual la material cu conținut sexual și, ulterior, șantajarea acestuia cu trimiterea materialelor către părinți.
Sexting – răspândirea unor mesaje cu un conținut sexual explicit.
Ce trebuie să faci
Viața personală trebuie împărtășită cu oameni care țin la tine și te prețuiesc. Uneori amănuntele personale pe care le împărtășești pot fi folosite împotriva ta. Deci, fii selectiv în ceea ce scrii. Dacă vrei să spui ceva despre ceilalți, alege să scrii ceva frumos, pozitiv. Așa îți vei face mai mulți prieteni și te vei proteja de cei care ar putea să se răzbune pe tine din cauza a ceea ce tu ai scris despre ei și i-a deranjat.
Nu posta informații personale precum adresa sau numărul de telefon și nu le împărtăși pe acestea cu persoane necunoscute. Ai grijă ce tip de poze postezi sau distribui.
Păstrează-ți parolele doar pentru tine. Nu le spune nici măcar prietenilor.
Nu răspunde unor mesaje atunci când ești nervos sau supărat. Un răspuns din partea ta poate încuraja hărțuitorul să continue.
Raportează și blochează persoanele care te deranjează.
NIMENI, nicio persoană (copil sau adult), nu are dreptul să-ți facă fotografii, capturi foto / video prin intermediul internetului și apoi să le distribuie. De asemenea, nicio persoană nu poate utiliza fotografii sau imagini video cu tine, postate de tine pe conturile tale de socializare. Așadar, fără acordul tău sau fără acordul părinților tăi dacă ești mic de vârstă, nimeni nu poate utiliza imaginea ta cu scopul de a te denigra, hărțui etc.
Cyberbulling-ul este pedepsit prin lege!
Dacă ești victima cyberbullying-ului, vorbește despre asta cu cine te simți tu cel mai confortabil și vinovații vor fi pedepsiți conform legii. Există precedente în România care îți pot confirma că da, suntem cu toții de partea ta:
- 2 fete de liceu au fost condamnate la 3 luni, respectiv, 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că au șantajat o colegă cerându-i bani și un telefon mobil ca să nu distribuie informații despre ea.
- 2 fete de liceu, cu varsta de 18 ani, au fost condamnate la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că au distribuit, pe o rețea de socializare, fotografii cu o colegă de-a lor fără a-i cere, în prealabil, acordul acesteia.
Citește aici mai multe despre sancțiunile care se aplică în cazurile de bullying.
Ce resurse au copiii și părinții la dispoziție?
Ora de net – un program Salvați Copiii, despre utilizarea Internetului de către copii și adolescenți într-un mod creativ, util și sigur.
Asociația Telefonul Copilului oferă sprijin prin intermediul mai multor mecanisme gratuite, la care copiii și adolescenții pot apela în situația în care sunt victime ale abuzului de tip bullying și cyberbullying:
- linia telefonică de asistență la nivel național, 116 111, apelabilă gratuit, disponibilă de luni până vineri de la 08.00 – 20.00
- platforma de consiliere online www.116111.ro
- adresa de e-mail [email protected].
În acest fel, ei pot apela încă din fazele incipiente ale abuzului sau hărțuirii la suport și la resurse specializate pentru depășirea acestor situații dificile, prin intermediul funcțiilor de chat, email sau apel telefonic către specialiștii Asociației Telefonul Copilului.
Sursa: Telefonul copilului și Orange.ro