
De ce noi?
De treizeci de ani asistăm la schimbări în sistemul de învăţământ românesc. Am avut aproape la fel de mulţi miniştri ai Educaţiei, iar fiecare a dorit să schimbe câte ceva. Însă majoritatea acestor schimbări au fost schimbări de formă, şi nu de fond. S-au implementat măsuri de „cârpire” a situaţiei actuale, şi nu de reformare din temelii a unui sistem care şi-a demonstrat pe deplin neputinţa.
Credem că treizeci de ani de experimente nereuşite pe socoteala copiilor noştri sunt suficienţi. Credem că a venit momentul ca noi, părinţii, să nu mai asistăm pasiv la încercările altora de a cârpi superficial un sistem profund viciat. A venit momentul să ne implicăm, hotărât, organizat şi masiv, în scopul înfăptuirii unei schimbări real pozitive a acestui sistem de învăţământ. E nevoie de măsuri cu adevărat eficiente, cum ar fi, printre altele: formarea iniţială de calitate a profesorilor, transparentizarea procesului de repartizare a elevilor pe clase, la înscrierea în şcoli, mutarea accentului de la memorizare către gândire, în procesul de învăţare, şi de la evaluări nesfârşite, dificile şi stresante ale elevilor, către predarea unor cunoştinţe care le vor fi cu adevărat folositoare în viaţă, în contextul contemporan al unei societăţi din ce în ce mai tehnologizate. E nevoie de specialişti care să conceapă aceste măsuri şi de profesionişti care să vegheze la punerea lor în aplicare, cu respectarea permanentă a procedurilor şi regulamentelor în vigoare.
Este nevoie de noi
Este nevoie de noi, acei părinţi solitari care ne găsim singuri în faţa tuturor la şedinţele cu părinţii sau pe grupurile online ale clasei, pentru că ştim cum ar trebui să se desfăşoare corect procesul de învăţământ şi observăm cât de departe de ideal se află şcolile noastre. Noi suntem părinţii care apărăm drepturile tuturor copiilor, nu numai pe cele ale propriilor copii. Ne-am strâns, spontan şi voluntar, în jurul unei pagini de internet, uniţi de punctele noastre de interes comune. Şi am descoperit că suntem, de fapt, foarte mulţi, doar că suntem răsfiraţi geografic. Împreună ne simţim mai puternici şi suntem gata, acum, să trecem la fapte, în lumea reală, prin proiecte şi acţiuni concrete în sprijinul copiilor noştri, ai tuturor.
Copilul de azi este cetăţeanul de mâine. Viitorul nostru vecin, viitorul partener de viaţă al copilului nostru, viitorul medic de care va depinde sănătatea noastră, viitorul şef de Stat. Să înfăptuim o schimbare de fond, nu de formă, care să ne re-aşeze pe harta învăţământului de calitate din Europa şi din lume. Şi care să ne dea şansa de a redeveni o ţară sănătoasă şi prosperă. Pentru că doar printr-o educaţie corectă, încă de timpuriu, ne putem atinge acest ideal.