Legislaţie

Elevii cu CES care urmează să susțină examenul de Evaluare Nationala

Evaluare Nationala elevi CES

În atenția părinților elevilor cu CES care urmează să suțină examenul de Evaluare Nationala pentru admiterea la liceu în clasa a IX-a.

1. Verificați certificatul de CES al elevului. Dacă nu este bifată căsuța ”tulburări/dificultăți de învățare” din certificatul CES, atunci elevul NU are dreptul la aplicarea măsurilor specifice de egalizare a șanselor la Evaluarea Națională. Adică, elevul nu va beneficia de sprijin (profesor care să-i citească cerința, hărți , calculator, etc.)

2. Dacă căsuța respectivă nu este bifată înseamnă că elevul nu are IQ-ul între 85-95 și nu sunt identificate, în mod specific, tulburările de învățare. A se vedea 3124/2017, respectiv Anexa OMEN 3124/2017.

3. Chiar dacă certificatul de CES nu are căsuța bifată, elevul tot are dreptul să participe la repartizarea computerizată pe listele speciale pentru elevii cu CES.

4. Dacă căsuța este bifată, trebuie să trimiteți la ISJ/ISMB o cerere tip (se descarcă de pe pagina de web) însoțită de copia certificatului A5 de la medicul psihiatru (care a stat la baza emiterii certificatului de CES) în care se specifică exact tipul de dificultate de învățare, copie după certificatul CES și copie după CI/certificat de naștere elev. Până la începutul lunii martie 2021!

5. Dacă vizați un liceu anume, adresați-vă conducerii liceului și întrebați câte locuri speciale pentru elevii cu CES au disponibile. Dacă vă spun că niciunul, trebuie să vă adresați ISJ/ISMB solicitând respectarea legii, adică Ordinului nr 4532/2020 din 15 iunie 2020, privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat, articolul 2, alineatul 18. Este vorba despre locuri distincte în unităţile de învăţământ de masă, peste numărul de locuri repartizat respectivelor unităţi de învăţământ.

Sursa Anemari-Helen Necsulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *