Fenomenul Brașov
Grupul civic „Părinții cer schimbare” sunt cei care au adus pentru prima dată în atenția publică Fenomenul Brașov. Astfel, elevii din clasele de gimnaziu care nu reușesc să obțină anumite medii generale la final de an școlar trebuie să se transfere la alte școli. Prevederea apare în regulamentele de ordine interioară a unităților școlare.
La Colegiul National Andrei Șaguna, elevii din clasele a 5-a, a 6-a și a 7-a trebuie să aibă, la final de an școlar, medie generală de minim 8,50 și medii de minim 8,00 la română și matematică, în caz contrar nu mai frecventează cursurile Colegiului.
La Meşotă, elevii trebuie să aibă medii de minim 7 la română și matematică, iar dacă nu reușesc în timpul anului, mai pot susține o reevaluare, în vacanta de vară, la care trebuie să obțină minim 7.
La Moisil, contractual semnat de părinți prevede că acesta încetează în anumite condiții, printre care și cazul în care media generală a disciplinelor de studiu scade sub 8,50, media la purtare scade sub 10, media disciplinelor implicate în testarea națională scade sub 7,00.
” Prevederea conform căreia elevii trebuie să obțină anumite medii a fost introdusă în urmă cu 18 ani. In ultimii 6 ani, din totalul de 790 de elevi de gimnaziu, 29 de elevi s-au aflat sub incidența acestei prevederi, 26 dintre aceștia promovând în urma reevaluării și rămânând elevi ai Colegiului, iar la final numai trei elevi transferându-se în urma respectivei prevederi, după parcurgerea etapelor prevăzute în Regulament” susține directorul Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” despre Fenomenul Brașov.
Cele 3 colegii naționale din Brașov au primit sancțiuni din partea Consiliului pentru Combaterea Discriminării pentru excluderea elevilor care nu obțin note de cel puțin 7. Colegiul director a impus o amendă de 2.000 lei pentru fiecare instituție de învățământ în cauză.