Confesiuni

FSLI anunță proteste legate de majorarea salariilor din învățământ. Penibil.

majorarea salariilor învățământ

Federația Sindicatelor Libere din învățământ anunță proteste legate de majorarea salariilor din învățământ.

Penibil.

Au oamenii ăștia un talent fantastic să facă praf orice șansă de creștere salarială reală. Sustenabilă. N-au înțeles nimic din ce s-a întâmplat în ultimul an. Dacă meseria de profesor nu mai e atractivă pentru tinerii absolvenți, asta e și din cauza sindicatelor, care au dus în derizoriu drepturile profesorilor.

În primul rând, majorarea salariilor trebuie făcută în acord cu nivelul de dezvoltare economică. Ori, la noi, economia privată, aia reală, care susține tot aparatul de stat, abia își mai trage sufletul. De unde măriri, domnilor sindicaliști? Ca mâine, poimâine, să crească prețurile în așa fel încât creșterile salariale să nu mai însemne nimic?

Apoi, e nevoie de un pic de credibilitate din partea sistemului când cere mărirea salariilor. Sigur ca e nevoie să investim în educație. Evident că profesia asta trebuie să fie una atractivă și financiar. Dar nu așa, otova. În condițiile în care au fost atâtea exemple de colegi de-ai noștri care nu au mișcat un deget pentru elevii lor din martie încoace, sindicatele vor acum să-i recompensăm pentru asta? Serios? Amenință cu greva? Păi sunt unii într-o grevă continuă de vreun an de zile!

Revendicările astea sunt o jignire adusă profesorilor care își fac treaba cu responsabilitate. Și sunt. Destui. Și dacă vrem să-i păstrăm la catedră trebuie niște strategii serioase de motivare nu pomenile astea ridicole.

Uite, spre exemplu, nu i-am auzit pe domnii sindicaliști să pună presiune pe autoritățile locale. Vrei ca scoala de la tine din sat sau din cartier sa aibă rezultate? Caută-ți profesori buni și motivează-i să rămână acolo. Dacă sunt bani pentru panseluțe și crizanteme la trei sute și ceva de lei bucata, sigur se găsesc și pentru decontarea navetei făcute de profesori. Sau acoperirea cheltuielilor cu chiria. Sau, poate, un plan de asigurare a unei locuințe. Că, altfel, omul ăla îți pleacă.

Ai un profesor sau un învățător foarte bun în școală? Bravo. Ce-ar fi, domnule primar, să aloci niște fonduri prin care să-i recompensezi pe oamenii ăștia. Să premiezi excelența didactică, vocația, creativitatea și pasiunea pentru munca la catedră? Nu ai nevoie de fișa aia penibilă de evaluare, prin care toată lumea primește la grămadă calificativul „foarte bine „. Sunt de la tine din sat, îi știe și-i respectă toată lumea. Dacă te lași în baza sindicatelor, omul ăla va fi plătit la fel ca nepricopsitul care a trimis câteva teme pe whatsapp în ultimele luni.

Și tot tu te intrebi de ce nu-ți rămân profesorii buni în școală?

Uite, de asta.Am spus că nu sunt bani?

Of. Am greșit. Ba sunt. Ajutați școlile să învețe cum sa atragă fonduri nerambursabile. Uite, aici ați putea fi de folos, domnilor sindicaliști! România habar n-are cum să cheltuie banii de la Uniunea Europeană. Ajutați directorii, consiliile de administrație, consiliile locale, să învețe să facă proiecte. Mai tăiați din birocrație. Mai eliminați din intermediarii de tot felul, cu comisioanele lor cu tot. Facilitați implementarea unor programe de formare și conversie profesională cu bani europeni. Schimbați sistemul de titularizare și sprijiniți-i pe profesorii debutanți să rămână în școală. Să poată fi plătiți în baza unei încadrări flexibile, așa cum e prevăzută în proiectul scolilor pilot, experimentale și de aplicație. Dați-le posibilitatea să vină cu ore de club, opționale interesante pentru copii, plătite separat. Veți vedea că profesorii buni, creativi, inventivi, își vor lua un salariu doar din aceste ore.

Schimbați planurile-cadru! Astea nu se fac ca să păstrați dumneavoastră niște catedre. Aceste documente sunt gândite pentru ca elevii să aibă un program coerent și clar în ceea ce privește parcursul lor educațional. Adaptat la zona și particularitățile acesteia. Iar asta le va da și profesorilor posibilitatea de a inova actualul curriculum printr-un program de ore, cluburi și opționale care să răspundă nevoilor comunității locale. Care, ce sa vezi, va vedea beneficiile acestui program pe termen lung și îl va susține financiar.

Uite un exemplu. Școala dintr-o zonă cu potențial turistic atrage bani europeni pentru formare profesională. În urma acestuia, profesorul de geografie sau de istorie va iniția un curs prin care să-i învețe pe copii care sunt și cum pot fi valorificate atracțiile turistice din zonă. La absolvirea școlii, elevii respectivi vor alege să-și deschidă o mică afacere in acest domeniu. Toată lumea are de câștigat. Elevul. Comunitatea locală.

Și profesorul.

Vreți să stimulați performanța în învățământ, domnilor sindicaliști? Perfect. Apărați-i pe colegii dumneavoastră, responsabili și profesioniști, de incompetenții de la catedră. Pentru că din cauza lor nu mai avem credibilitate când cerem salarii mai mari. Schimbați sistemul de titularizare prin care unii stau de ani de zile fără să miște un deget. Și nu le poate face nimeni nimic. Schimbați modul de vacantare a posturilor pentru că avem suplinitori care au luat zece la concurs și nu se pot titulariza pentru că nu sunt posturi. Sau sunt, dar ocupate de unii fără nici o performanță didactică.

Cam așa ar trebui să arate o strategie de profesionalizare a meseriei de cadru didactic. Pe termen lung. Viabilă. Cu beneficii reale.

Nu pomeni sindicaliste, care țin profesorii captivi într-un sistem al umilinței și lipsei de motivație.

Autor Marcel Bartic, profesor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *