Psihologie

Inteligența corporal kinestezică

Inteligența corporal kinestezică

Inteligența corporal kinestezică ne permite să controlăm şi să interpretăm mişcările corpului, să manevrăm obiecte, să realizăm coordonarea (armonia) dintre trup şi spirit. Acest tip de inteligenţă nu se regăseşte numai la atleţi, ci poate fi întâlnit în mişcările de fineţe ale chirurgului care realizează o operaţie pe cord sau la un pilot care îşi reglează cu fineţe aparatura de bord. Acest tip de inteligenţă include deprinderi fizice speciale precum coordonarea, echilibrul, dexteritatea, forţa, flexibilitatea, viteza, precum şi deprinderi la nivel tactil şi cutanat.

Inteligența corporal kinestezică include capacitatea de a-și folosi propriul corp pentru a se exprima, a comunica sentimente și emoții prin mișcare (atlet, dansator, actor), a-și folosi mâinile pentru a transforma diferite obiecte (meșteșugar, sculptor, inginer, chirurg). Astfel de oameni sunt foarte abili și rapizi în acțiunile lor.

Cum învață copiii care au o inteligență corporal kinestezică

Acești copiii sunt caracterizați de o bună coordonare, au un control foarte precis al corpului lor și simt ritmul foarte bine. Au reacții rapide și bine dezvoltate la nivelul corpului, și învață rapid cum să mânuiască obiecte și unelte. Oricum, acestor copii le place să acționeze, să se miște, se grăbesc să atingă totul și preferabil nu prin vizualizare, ci prin atingere și chiar degustare.

Rămân indiferenți la picturi și imagini vizuale, și percep lumea prin senzații tactile, astfel că își amintesc ceea ce au făcut, nu ceea ce au auzit sau citit.

Învață mai bine atunci când acționează și se joacă cu obiecte în timp ce ascultă o informație. Își comută rapid atenția și ca rezultat, apar probleme de concentrare pe care părinții le interpretează adesea drept lene, neglijență sau lipsă de concentrare.

Ar fi mai bine pentru copii să primească informațiile prin intermediul mișcărilor (precum în rap), să folosească modele vizuale pe care le pot atinge și cu care se pot juca.

Acești copii necesită pauze frecvente în care să se joace, să alerge sau să facă exerciții fizice.

Inteligența corporal kinestezică

 

 

 

 

inteligente-multiple

Citește și despre celelalte tipuri de inteligență conform teoriei dezvoltată de Dr. Howard Gardner.

Surse articol: Catalina Nicolin – Centrul national de formare a personalului din învăţământul preuniversitar, Scritub si „Folosirea educației non-formale și a metodelor interactive în lucrul cu tinerii”.