Psihologie

Inteligența interpersonală

Inteligența interpersonală

Inteligența interpersonală reprezintă abilitatea de a sesiza şi de a evalua cu rapiditate stările, intenţiile, motivaţiile şi sentimentele celorlalţi. Aceasta include sesizarea expresiei faciale, a inflexiunilor vocii, a gesturilor; include şi capacitatea de a distinge între diferite tipuri de relaţii interpersonale şi capacitatea de a reacţiona eficient la situaţiile respective.

Acest tip de inteligenţă implică deprinderi de comunicare verbală şi nonverbală, deprinderi de colaborare, capacitatea de rezolvare a conflictelor, de lucru consensual în grup, capacitatea de a avea încredere, de a respecta, de a fi lider, de a-i motiva pe ceilalţi în vederea atingerii unor scopuri reciproc avantajoase. La un nivel simplu, acest tip de inteligenţă este sesizabil la copilul care observă şi reacţionează la stările şi dispoziţiile adulţilor din jurul său. La nivel complex, se traduce prin capacitatea adultului de a „citi” şi interpreta intenţiile ascunse ale celorlalţi.

Abilitatea de a sesiza stări de spirit, motivații, intenții și emoții ale altor oameni. Aceasta este și abilitatea de a comunica, de ex. a face schimb de informații cu alte persoane în mod verbal și non-verbal, prin limbajul semnelor, muzică și vorbe (oamenii de vânzări, politicieni, manageri, profesori, asistenți sociali).

Cum învață copiii care au o inteligență interpersonală

Copiii cu acest tip de inteligență pot discuta și negocia de la vârste fragede și le place să fie printre oameni. Atunci când cresc dobândesc abilitatea de a recunoaște gândurile și planurile altor persoane, astfel că încep adesea să manipuleze oamenii. Astfel de copii au mulți prieteni, prezintă activitate în rândul oamenilor, și preferă să medieze dispute și conflicte.

Dată fiind bucuria de a comunica cu oamenii, acest tip de copii înțelege cel mai bine cunoștințele în cadrul unei echipe, așa că nu încercați să îi țineți în casă în speranța că se vor concentra și vor învăța lecțiile mai ușor. Învățați-i implicându-i în lucrul în echipă, în activități de grup, discuții, dispute, și dați-le ocazia să își exprime punctele de vedere. Încurajați acești copii dându-le ocazia să ia parte la cursuri suplimentare.

Inteligența interpersonală

 

 

inteligente-multiple

Citește și despre celelalte tipuri de inteligență conform teoriei dezvoltată de Dr. Howard Gardner.

Surse articol: Catalina Nicolin – Centrul national de formare a personalului din învăţământul preuniversitar, Scritub si „Folosirea educației non-formale și a metodelor interactive în lucrul cu tinerii”.