Psihologie

Inteligența intrapersonală

Inteligența intrapersonală

Inteligența intrapersonală presupune capacitatea de a înţelege ce se întâmpla în universul nostru psihologic, de a avea o reprezentare de sine corectă, de a cunoaşte calităţile şi punctele slabe, de a avea conştiinţa stărilor interioare, a propriilor intenţii, motivaţii, de a-ţi cunoaşte temperamentul şi dorinţele; de asemenea, capacitatea de autodisciplină, autoînţelegere şi autoevaluare.

O persoană cu asemenea tip de inteligenţă îşi petrece timpul reflectând, gândind, autoevaluându-se. Nevoia de introspecţie transformă inteligenţa în ceva extrem de intim.

Inteligența intrapersonală presupune conștiință de sine și sensibilitate crescută, înțelegerea propriilor calități și slăbiciuni, credințe limitative, motivații, atitudini, dorințe și emoții. Astfel de oameni au de asemenea un grad crescut de auto-control, înțelegere de sine și stimă de sine (psiholog, psihiatru și filosof). Acest tip de inteligență se manifestă prin alte tipuri de inteligență definite de Gardner.

Cum învață copiii care au o inteligență intrapersonală

Copiii cu acest tip de inteligență intuitivă au o înclinație spre auto-cunoaștere și chiar auto-examinare. Acești copii introverți prin natura lor își resimt puternic calitățile și slăbiciunile pentru a-și înțelege mai bine propria dezordine mintală. De la un stadiu timpuriu, au propriile lor valori și scop în viață. Acțiunile lor sunt ghidate de o intuiție puternică, auto-motivare și dorința de a excela. Armonia lor interioară este perturbată uneori de analiza constantă, de profunzime, a experiențelor personale.

În educarea lor trebuie să le oferi acestor copiii oportunitatea de a-și auto-organiza procesul de învățare. Ei nu au nevoie de control, ei înșiși sunt suficient de organizați. Asemenea copii nu trebuie forțați, fiindcă asta doar le va întări rezistențele și dorința de a se închide și mai mult în ei înșiși, iar aceasta nu va duce la nimic bun.

Inteligența intrapersonală

 

 

inteligente-multiple

Citește și despre celelalte tipuri de inteligență conform teoriei dezvoltată de Dr. Howard Gardner.

Surse articol: Catalina Nicolin – Centrul national de formare a personalului din învăţământul preuniversitar, Scritub si „Folosirea educației non-formale și a metodelor interactive în lucrul cu tinerii”.