Psihologie

Inteligența muzicală – ritmică

Inteligența muzicală - ritmică

Inteligența muzicală – ritmică se conturează prin gradul de sensibilitate pe care individul îl are la sunet şi prin capacitatea de a răspunde emoţional la acest tip de stimuli. Pe măsură ce elevii îşi dezvoltă conştiinţa muzicală, îşi dezvoltă şi fudamentele acestui tip de inteligenţă. Pe măsură ce elevii sunt capabili să creeze variaţiuni pornind de la un inventar limitat de sunete, să cânte la un instrument, să compună. Ea se dezvoltă şi pe măsură ce elevii dobândesc, în urma audiţiilor, un gust rafinat.

Acest tip de inteligenţă reprezintă capacitatea de a percepe (în calitate de meloman), de a discrimina (în calitate de critic muzical), de a transforma (în calitate de compozitor), şi de a exprima (în calitate de interpret) formele muzicale.

Inteligența muzicală – ritmică este abilitatea de a percepe și evalua muzica (critic de muzică), de a crea și transforma (compozitor) și de a interpreta (actor, cântăreț). Cineva care are bine dezvoltată inteligența muzicală își amintește cu ușurință melodii și este capabil de a le reproduce. Astfel de oameni sunt și foarte receptivi la ritm.

Cum învață copiii care au o inteligență muzicală – ritmică

La copii, aceasta se manifestă prin interesul lor pentru sunete. Sunt receptivi la tonuri, ritm și tempo, și percep muzica într-un mod foarte emoțional. Încă de la vârste mici, sunt capabili de a înțelege forme muzicale complexe.

Sunt foarte emotivi și au o intuiție dezvoltată, așa că în procesul de învățare al acestui tip de copii este cel mai bine să folosești muzica lor preferată. Ai grijă și la ritmul cu care vorbești. O bună înțelegere și reținere nu depinde doar de ceea ce spui, dar și de cum sună cu exactitate cuvintele tale.

Inteligența muzicală - ritmică

 

Surse articol: Catalina Nicolin – Centrul national de formare a personalului din învăţământul preuniversitar, Scritub si „Folosirea educației non-formale și a metodelor interactive în lucrul cu tinerii”.