Psihologie

Inteligența naturalistă

Inteligența naturalistă

Inteligența naturalistă este sesizabilă la copiii care învaţă cel mai bine prin contactul direct cu natura. Pentru aceştia, cele mai potrivite lecţii sunt cele din aer liber. Acestor elevi le place să alcătuiască proiecte la ştiinţe naturale, cum ar fi observarea păsărilor, alcătuirea insectarelor, îngrijirea copacilor sau a animalelor. Ei preferă ecologia, zoologia, botanica.

Naturaliștii au abilitatea de a înțelege natura și de a detecta regularități; de a naviga printre multe organisme vii (botanist, veterinar, pădurar). Sunt și ei sensibili și preocupați de anumite caracteristici ale lumii din jurul lor (meteorolog, geolog, arheolog). Acestor copii le place la nebunie să stea afară și procesul lor de învățare este cel mai eficient în timpul excursiilor, școlilor ecologice și altor forme prin care vor avea ocazia să exploreze
lucruri care îi entuziasmează.

Inteligența naturalistă
 

inteligente-multiple

Citește și despre celelalte tipuri de inteligență conform teoriei dezvoltată de Dr. Howard Gardner.

Surse articol: Catalina Nicolin – Centrul national de formare a personalului din învăţământul preuniversitar, Scritub si „Folosirea educației non-formale și a metodelor interactive în lucrul cu tinerii”.