Psihologie

Inteligența vizual spaţială

Inteligența vizual spaţială

Inteligența vizual spaţială, inteligenţa „imaginilor şi tablourilor” cuprinde capacitatea de a percepe corect lumea înconjurătoare pe cale vizuală, precum şi capacitatea de a recrea propriile experienţe vizuale. Acest tip de inteligenţă începe să se dezvolte odată cu acutizarea percepţiilor senzorio-motorii. Pictorul, sculptorul, arhitectul, grădinarul, cartograful, proiectantul, graficianul, cu toţii transferă imagini mentale asupra unui obiect pe care îl creează ori îl îmbunătăţesc. Percepţia vizuală se combină cu un set de cunoştinţe prealabile, cu experienţa, cu reacţiile emoţionale, cu imagini preexistente pentru a crea o nouă viziune oferită celorlalţi ca experienţă.

Acesta este darul de a percepe lumea în mod vizual și de a analiza acest tip de informații (vânător, cercetaș, ghid), dar și de transforma spațiul (arhitect, artist, inventator, designer de interior). Oamenii care au acest tip de inteligență sunt receptivi la culori, forme, linii și relații între obiecte din spațiu. Își pot exprima ideile în mod grafic.

Cum învață copiii care au o inteligență vizual spaţială

Dacă observi că un copil gândește în imagini, creează imagini vizuale, își amintește mai bine tocmai prin intermediul fotografiilor, acestea sunt tipice tipului de inteligență vizual spaţială. Asemenea copii adesea folosesc metafore în povestirile lor, citesc cu ușurință hărți, tabele și grafice și sunt sensibili la culorile și formele obiectelor înconjurătoare. Manifestă interes în artele vizuale, așa că pentru a le stimula interesul este mai bine să folosim ilustrații ale materialului studiat. Grație imaginilor vizuale, copiii își vor consolida mai ușor cunoștințele și își vor aminti lucruri care altminteri sunt dificil de perceput prin logică.

Elevii cu inteligenţă vizual spaţială au capacitatea de a percepe cu deosebită acuitate si usurinta culorile, liniile, formele, spaţiul, pot percepe relaţiile dintre aceste elemente. De asemenea, ei pot vizualiza, pot reprezenta grafic imagini în spaţiu, pot să-şi înţeleagă propria poziţie într-un spaţiu matriceal.

Inteligența vizual spaţială

 

 

inteligente-multiple

Citește și despre celelalte tipuri de inteligență conform teoriei dezvoltată de Dr. Howard Gardner.

Surse articol: Catalina Nicolin – Centrul national de formare a personalului din învăţământul preuniversitar, Scritub si „Folosirea educației non-formale și a metodelor interactive în lucrul cu tinerii”.