Autor: Ioana Marinescu

Programa este prea încărcată, modalitatea de predare învechită, orarul prea lung, copiii prea mulți în clasă, pretențiile exagerate. Sunt realități ale sistemului românesc de învățământ, care se discută până la epuizare în toate mediile. Părinții sunt tot mai speriați și întorc capul cu speranță către modele de succes din afară. Nu că pe acolo ar zbura zâne cu baghete magice și nu ar exista lipsuri, ci doar pentru că aceste sisteme sunt centrate mai mult pe copil și nevoile lui și se perfecționează în permanență tot întru binele micului viitor cetățean.

Școala pe la alții. Azi, școala în Anglia

M-am gândit că ar fi util și interesant să aflăm cum e școala în „lumea civilizată” , așa că mi-am luat la întrebări prietenii și cunoștințele de prin țări străine, cu copii de vârstă școlară. Am vrut să aflu părerea omului din postura de „client” al sistemului de învățământ.

Astăzi tragem cu ochiul la sistemul britanic. Aflăm cum e școala în Anglia de la Alexandra Albu, blogger la Albuletzi, mămică posesoare de Mara de 10 ani și rezident în țara Reginei-mamă de un an și jumătate. Am întrebat-o pe Alexandra cam tot ce cred eu că și-ar dori un părinte să afle despre școală, de la modalitatea de înscriere/repartizare, sistem de notare, teme, activități. Bonus, aflăm cum e școala în Anglia din dublă pespectivă, pentru că Alexandra povestește atât ca părinte, cât și ca angajat aflat în interior. La scurt timp de la mutare, a reușit să obțină un post de supraveghetor la școala unde învață fetița ei.

Vă avertizez că e articol de citit atent, întors la el și făcut cruci de Doamne ajută să apucăm și noi astfel de lucruri, pe aici sau, mai degrabă, prin alte locuri.

Cum înscrii copilul la școală

În Anglia copiii se înscriu la școală până în luna martie a anului școlar care va începe în prima săptămână a lui septembrie. Există două luni în care părinții pot cere un loc într-o școală. Dacă vii după luna martie, ceri loc dar va trebui să aștepți până după începerea anului școlar, pentru ca Autoritatea Locală de Învățământ din Primărie să știe exact ce locuri sunt disponibile și unde.

Înscrierea la școală se face pe “arii de acoperire” catchment areas, adică acolo unde locuiești. Pe raza domiciliului ai, de obicei, mai multe școli primare și cel puțin una secundară. Poți cere să mergi și la altă școală, mai departe, dar vei fi primit doar dacă există locuri disponibile, după ce toți din aria respectivă au fost primiți.

Părintele nu are nici un cuvânt de zis în alegerea clasei sau a profesorului.

Cât durează procesul de înscriere

Nu durează. Dacă ceri înscrierea în acele două luni, la final de martie primești scrisoarea acasă cu școală care ți se alocă. În cazul nostru a trebuit să așteptăm prima zi de școală, scrisoarea a venit la câteva zile după.

Structura de învățământ

Învățământul primar cuprinde 7 ani și are la catedră profesor de clasă. În fiecare an ai alt profesor, rar se întâmplă să ai doi ani același profesor. Sistemul e gândit astfel încât copilul să învețe să relaționeze cu diferiți adulți. Și ca profesorul să învețe să relaționeze cu cât mai mulți copii și cu clase cât mai diverse ca an și dezvoltare. Profesorii pot preda anul acesta la anul Reception, unde sunt copii de 4 ani și anul următor pot preda la anul 6 unor copii de 11 ani.

Primul an este Reception Year, urmat de anii 1-6. Astea sunt școlile primare. Există în unele școli, înainte de Reception și Nursery, echivalentul creșei. Acolo sunt primiți copiii după vârsta de 3 ani, când statul oferă un număr de 30 de ore gratuite pentru părinții care muncesc. Dacă ai bani, plătești și lași copilul toată ziua, și atunci îl poți duce și mai mic.

Reception Year, învățarea deprinderilor de școală

Reception Year e foarte asemănător cu școala, însă e mai mult o grădiniță. Totul e orientat pe învățarea prin joc. Învață litere, învață să numere până la 100, învață despre natură, animale, științe, pe înțelesul lor.

Cel mai mult învață regulile de comportare în mediul școlar. Învață să meargă în șir indian. Da, sună ciudat, însă aici copiii chiar merg în mod ordonat, unul după altul, oriunde merg prin școală. Aici nu există alergat în școală decât la ora de sport. La Reception ei au 4 ani, unii 5, sunt mici și nu știu să stea liniștiți, așa că asta sunt învățați de fapt. Au multe activități senzoriale, li se pun cădițe cu apa, nisip, spumă de ras, cereale cu apă, gelatină, boabe de fasole, etc, în care ei să se bălăcească.

Autonomia directorului de școală

Fiecare director de școală e stăpân pe tarlaua lui. El decide CUM vrea să facă învățământ. Directoarea școlii noastre are aplecare către Montessori, de aici activitățile respective, în alte școli abordarea poate fi diferită.

Anii 1-2 sunt numiți Key Stage 1, anii 3-6 Key stage 2, sunt două etape de învățare-dezvoltare. După anul 6 copiii se mută la școala secundară pentru următorii 6 ani.

Câți copii sunt în clasă?

Depinde de zonă. Numărul maxim prevăzut de lege este 30 dar de obicei sunt cam 25, pentru că se consideră că nu e ok să lucrezi cu prea mulți. Dacă apar elevi mulți, se mai formează o clasă. Dacă nu mai există spațiu pentru altă clasă, elevii sunt îndreptați către alte școli.

Oră decentă de începere a cursurilor

Ora de începere a cursurilor este 9, însă copiii sunt așteptați la școală la 8.40. Se aliniază în șir indian, fiecare clasă, pe terenul de sport. Profesorul sau asistentul vine și își ia clasa și o conduce în interior. Dacă ajungi după ora 9 la școală, găsești poarta către teren închisă, părintele trebuie să sune la ușa din față, să meargă la secretariat și să completeze un formular cu motivul întârzierii.

Absență fără dovadă 5 zile

Aici nu există “absențe” numărate, există procent din timpul școlar în care lipsești. Adică ai 85 la sută prezență, sau 90 sau 100%. Dacă copilul este bolnav, părintele trebuie să sune dimineață la școală și să anunțe. Dacă n-ai sunat și copilul nu apare, sistemul îți trimite sms pe telefon “copilul dvs a lipsit la înregistrare azi”. În principiu trebuie să explici ce are copilul și e suficient. În cazul în care copilul e atât de bolnav încât necesită mai mult de 5 zile școlare de pauză, atunci va trebui să aduci o notă de la medicul de familie. Asta e la fel și la job, poți lipsi medical o săptămâna fără să aduci dovadă, mai mult de atât necesită dovadă. Nu, oamenii nu o să presupună că minți, doar ești bolnav. Dacă copilul lipsește mai mult de o săptămână și nu ai dovadă medicală, poți fi amendat cu 60 de lire per cap de părinte pe săptămână . Asta se face prin intermediul unui judecător.

Programul zilei

Programul nu e pe alese, e același în sensul de Math și Literacy dimineață, dar în rest activitățile depind de profesor, de profesorul de limbi și cel de sport. Joia după amiază se cheamă PPA, este ședința de planificare săptămânala a profesorilor și conducerii, timp în care copiii fac activități amuzante (pe care și le aleg dintr-o lista la începutul semestrului) cu asistenții de profesor. Pot fi activități sportive, înot, arte, dansuri.

After school și activități extra

După școală, copiii fie pleacă acasă, fie rămân la cluburi. Școală noastră oferă gratuit cluburi de la ora 3.15 până la ora 4. După ora 4 școala oferă “Afterschool Club”, contra cost, unde pot sta până la ora 6 și primesc și cină. Dimineață de la 7.50 există “Breakfast Club”, tot contra cost, pentru părinții care trebuie să meargă mai devreme la muncă. Sumele sunt mult mai mici decât dacă plătești o bonă, însă nu toate școlile oferă așa ceva.

Cursuri opționale nu există, tot ce este în școală este gratuit. Ni se cer câteodată bani dacă sunt duși cu trenul undeva, pentru excursii sau donații.

Pauzele și masa

În timpul zilei sunt două pauze. Una de 15 de minute la ora 10 și cea de prânz, care la noi are doar 30 de minute pentru că directoarea a decis că celelalte 30 sunt mai bine folosite ca oră de sport zilnică pentru copii. Adică fac sport organizat zilnic, în loc să alerge de nebuni la prânz. În prima pauză există un “tuck shop” în sala de sport, adică li se oferă, contra cost un fel de mic dejun. Pâine prăjită, sticluțe cu lapte, cutiuțe cu cereale, etc. În rest, aleargă afară pe pajiște.

La prânz, cei care doresc masă de la cantină (contra cost, circa 2 lire pe zi) se aliniază și merg la cantină, în două serii. 12 și 12.30. Cei care au pachet de acasă, rămân în clase și își mănâncă mâncarea. După ce termină de mâncat merg afară la joacă. La finalul seriei, se sună din fluier, ei se aliniază pe clase, profesorul vine și îi ia înapoi în clasă. În clasă se face prezența din nou ca să știe sigur că toți copiii sunt la locul lor și niciunul nu e pierdut pe undeva.

Cititi continuarea aici http://pisicapesarma.ro/invatamantul-in-lume-episodul-1-scoala-in-anglia/

 

Poate te mai intereseaza si

Învățământul în lume, episodul 3. Școala în Germania. Autor: Ioana MarinescuAm ajuns deja la al treilea episod al plimbării noastre prin școlile din lume. Ne uităm astăzi la modelul nemțesc și aflăm c...
Învățământul în lume, episodul 4. Școala în Franța Autor: Ioana MarinescuPentru că semnalele de la voi sunt din ce în ce mai bune și Școala în lume începe să fie un articol tot mai așteptat și citi...
Învățământul în lume, episodul 11. Școala în Irak, sistem Cambridge Autor Ioana MarinescuDupă ce am călătorit în Europa, America, Australia, Canada, am zis că nu ar fi rău să vedem cum stau lucrurile și în Orient. ...
Sharing is caring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *