Autor: Ioana Marinescu

Plimbarea noastră prin școlile lumii a ajuns la episodul 10. Am strâns până acum mii de aprecieri la fiecare articol, sute de distribuiri în diverse grupuri și pe pagini personale, zeci de comentarii și completări. Fiecare din ele mă onorează și mă face să merg mai departe. Pregătesc prezentarea sistemelor de învățământ din țările europene rămase neacoperite, dar și din Țările Arabe, Asia sau Africa. Mă ajută mult orice recomandări de persoane care ar putea completa informațiile. Până atunci, rămânem în centrul Europei și aflăm astăzi cum este școala în Austria. Consultant ne-a fost Gabriela Dimieru, stabilită în Austria de 6 ani, mami de Cătălina în vârstă de 8 ani.

Școala în Austria. Înscrierile

Înscrierile la școală se fac automat de la grădiniță. În ultimul an la grădi, copiii dau un test și cei în măsură hotărăsc dacă merg la școală sau mai rămân un an la grădiniță, în cazul copiilor de 6 ani împliniți.  Ți se dă o foaie în care copilul este declarat apt pentru  școală, iar tu trebuie să alegi școala la care vrei să-l dai. De obicei cea aproape de casă.
Mergi la școala pe care o alegi, înscrii copilul și în scurt timp primești un „termin” (programare) să te prezinți pentru a vă cunoaște. Copilului i se dă un nou test. Este pus să recunoască culorile, animalele. Vi se pun niște întrebări despre datele personale și la final ți se dă ok-ul dacă îl primesc la școala lor sau nu. Regulile diferă de la școală la școală .

Programul normal este 8-12. Există varianta Hort, un program care începe la 7.30 și se termină la 17.30

Dacă copilul merge de la 8-12 nu plătești decât gustarea de dimineața, în jur de 20-25 euro/lună. Dacă îl ții la Hort ajunge în jur de 200 euro, în funcție de școală.
Când se începe școala, ți se da un formular unde îți treci datele de contact și persoanele care iau copilul de la școală.

Dimineața, după ce copiii intră în școală, ușa se închide. Dacă întârzii trebuie să suni să anunți și cineva vine să deschidă ușa. Copiii intrați în școală merg la garderobă unde se dezbracă și se descălță. În școală stau încălțați cu încălțări de interior.
În cazul în care copilul este bolnav, ești obligat să anunți sau dacă lipsește din alt motiv, trebuie să îl comunici. Dacă nu anunți, după 3 zile te sună cei de la școală și te cheamă să îi iei temele să le facă acasă.
În clasa I nu au voie să vina singuri sau să plece singuri de la școală, abia din clasa a II-a li se permite.

În clasele I și a II-a nu se dau note. Copiii sunt „stimulați” cu ștampile cu fețe triste sau vesele sau cu animale

Din clasa a III-a vor începe notele.  La Volkschule se fac 4 clase, iar dacă copilul învață bine poate merge direct la Gimnaziu, care seamănă mai mult cu liceul de la noi și este o formă de învățământ foarte bine văzută. Dacă rezultatele copilului sunt mai slabe, el va merge la Mitelschule.

Repetenți se lasă încă din clasa I. La fiica mea în clasă au rămas trei copii repetenți. 

Se dau pedepse, de exemplu copiii sunt scoși afară pe hol 5 minute sau sunt puși în spatele clasei pe un scaun, să stea cu spatele la clasă.

Într-o clasă sunt 15, maximum 20 de copii . Orele sunt ca în România, cu pauze de 10 minute. Nu este pauză mare. La ora 8 încep, în prima pauză mănâncă micul dejun. Apoi au activități de învățare – matematică, germană, activități educative. Cei care rămân la program lung mănâncă de prânz la 12.00 și apoi își fac temele. După teme au program de joacă până la 17.30. Dacă este frumos, merg în parc. Dacă vremea este urâtă, stau în școală și fac sport, se joacă, dansează.

O dată la două săptămâni se fac excursii  la muzee, la fabrici, etc., în funcție de specificul temelor discutate

Programul este stabilit de învățător, nu există un orar fix. Fata mea, de exemplu, are două învățătoare. Cu una face germană și activități educative, cu cealaltă face matematică, desen, muzică și alte activități. Orele se combină între ele.

Cititi continuarea aici http://pisicapesarma.ro/invatamantul-in-lume-episodul-10-scoala-in-austria/

 

 

Poate te mai intereseaza si

Învățământul în lume, episodul 21. Școala în Elveția Autor Ioana MarinescuDupă ce am călătorit tocmai în Asia, astăzi ne întoarcem în Europa, într-una din cele mai bogate și civilizate țări ale ei. A...
Învățământul în lume, episodul 15. Școala în Norvegia Autor Ioana MarinescuDupă o scurtă pauză de sărbătorit 1 iunie, revenim în călătoria noastră prin școlile lumii și poposim în țările nordice, recu...
Învățământul în lume, episodul 11. Școala în Irak, sistem Cambridge Autor Ioana MarinescuDupă ce am călătorit în Europa, America, Australia, Canada, am zis că nu ar fi rău să vedem cum stau lucrurile și în Orient. ...
Sharing is caring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *