Autor Ioana Marinescu

După ce am călătorit în Europa, America, Australia, Canada, am zis că nu ar fi rău să vedem cum stau lucrurile și în Orient. Am ales o țară asociată mai mult cu tristețe și durere în ultimii ani, unde nu ai putea crede că viața se desfășoară normal. Și totuși, veți vedea că în anumite zone viața este chiar liniștită. Aflăm astăzi cum este școala în Irak. Consultant ne-a fost Mădălina Shareef, o româncă stabilită în Irak din 2011 și care locuiește în orașul Erbil. Mădălina este mama Ayshei, elevă în clasa a III-a la o școală în sistem Cambridge.

Școala în Irak. Sisteme de învățământ

În ciuda a ceea ce se vede la TV despre Irak, în Erbil noi trăim o viata foarte relaxată, fără extreme de nici un fel, având la dispoziție multe facilități. Nu este ieftin deloc, dar nu este imposibil de suportat financiar.

Ofertele de învățământ privat sunt foarte multe, majoritatea în sistem Cambridge, cu certificare internațională. Foarte puțini copii au rămas în sistemul public de învățământ, pentru că este plin de neajunsuri. Doar cei care nu își permit sub nicio formă să plătească un sistem privat apelează la cel de stat.

Școala în Irak în sistem Cambridge. Înscrierile

Înscrierile se fac pe principiul „primul venit, primul servit”, începând din luna Mai ,iar pentru copiii care sunt deja înscriși trebuie plătit în avans pentru anul următor ca să ai locul asigurat. Dacă nu plătești înainte de luna mai, locul nu mai este garantat. Înscrierile pentru clasa I se fac de la 5 ani.

Începând de la grădiniță  sunt profesori pentru fiecare disciplină, iar la clasele mici au și un supervisor în clasă permanent.

Structură. Program

Predarea se face în limba engleză . Clasele sunt la fel ca în România (12 clase). Anul este împărțit în trei trimestre. Au examene în fiecare trimestru, iar media generală este alcătuită din rezultatele la examene , participarea în clasă și teme.

Programul este  8.00-15.00 cu 2 pauze.

Dacă copilul întârzie, primește avertizare și dacă se întâmplă regulat, se face raport și  nu mai este primit la clasă. Absențele aleatoare se acceptă.

Comunicarea are loc prin intermediul supervisorului clasei, pe bază de programare. Nu se discută direct cu profesorii. Mai există opțiunea de a discuta cu directorul.

Prânzul poate fi adus de acasă sau se poate mânca la cantină

Costul anual este de 500$ și include gustarea de la ora 10.30 – sandwich cu brânză, ou, iaurt, fructe și prânzul. La prânz meniul este variat și echilibrat și conține legume, carbohidrați – orez, bulgur, paste, carne și o „mâncărică”  – de fasole, de dovlecei, de cartofi. Nu există desert.

La clasa a III-a programul include – engleză (zilnic), matematică, științe, religie, artă, muzică, geografie, științe sociale, informatică, limba kurdă, mediul înconjurător. Au metode foarte eficiente de învățare. Există ecrane în fiecare clasă și lecțiile se fac sub formă de „prezentare” și par și distractive. Cărțile sunt „OXFORD” și sunt elaborate foarte prietenos, au multe desene, reprezentări grafice. Profesorii au multă libertate la clasă.

Cititi continuarea aici http://pisicapesarma.ro/invatamantul-in-lume-episodul-11-scoala-in-irak-sistem-cambridge/

 

Poate te mai intereseaza si

Învățământul în lume, episodul 8. Școala în Canada Autor: Ioana MarinescuDupă plimbarea de săptămâna trecută prin Belgia, astăzi trecem iarăși mări și țări și aflăm cum e școala în Canada. Consulta...
Învățământul în lume, episodul 16. Școala în Dubai Autor Ioana MarinescuTrecem în zona exotică a lumii și mai facem o incursiune în lumea arabă, de data asta în mijlocul luxului și opulenței. Aflăm...
Învățământul în lume, episodul 1. Școala în Anglia Autor: Ioana MarinescuPrograma este prea încărcată, modalitatea de predare învechită, orarul prea lung, copiii prea mulți în clasă, pretențiile ex...
Sharing is caring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *