Autor Ioana Marinescu

În călătoria noastră hai-hui prin școlile lumii, rămânem în Europa și vizităm unul din cele mai cochete, scumpe și râvnite state din inima continentului. Aflăm astăzi cum este școala în Luxemburg din perspectiva a două mame românce și a unui cetățean luxemburghez. Am aflat viziunea mamelor românce de la Mari, mamă de doua fete, de 15 si de 9 ani, stabilită în Luxemburg din 2011 și de la Adina, mama Marei de 9 ani. A doua poveste este a lui Christophe, un tânăr programator de 28 de ani, belgian la origine, care ne prezintă lucrurile din unghiul propriu. Am compilat cele două perspective și a ieșit, zic eu, o imagine destul de completă a învățământului luxemburghez.

Școala în Luxemburg. Înscrieri

Pentru școala primară, în momentul în care te-ai înscris  în evidențele primăriei și ai înscris și copiii minori, apți de școală, adică între 3 și 12 ani, aceștia sunt direct înscriși la grădinița/școala din raza orașului/comunei. Nu poți alege școala publică, nici învățătorul. Poți cere transferul către o altă școală, dacă sunt motive întemeiate, dar cererea îți poate fi refuzată. Învățătorul se schimba la fiecare 2 ani. La liceu poți alege școala în funcție de orientarea profesională pe care o vei alege.

Structura anului școlar și vacanțele

Cursurile se desfășoară între 15 septembrie – 15 iulie . Există o vacanță de o săptămâna prin noiembrie, apoi vacanța de Crăciun . În februarie mai este o săptămână de vacanță. Mai este vacanța de Paști și o săptămână de vacanță în mai. Practic, cam la fiecare 6 săptămâni este o vacanță.

Structura învățământului

Școala începe la 4 ani și durează șase ani. Dacă ești născut după luna septembrie, începi scoala la 5 ani. Apoi poți urma colegiul care durează șapte ani.

Colegiul este divizat după cum urmează:

  • 3 ani de studii generale
  • 4 ani de studii specifice, orientate pe profilul ales

Adulții școlarizați în școlile luxemburgheze vorbesc automat cele 3 limbi oficiale

În primii doi ani de școală, adică începând de la 4 ani învață luxemburgheza, apoi, când încep să scrie, aproape totul se face în germană, iar prin ciclul 2.2 încep și cursurile de franceză.

La școala primară  sunt maximum 16 copii în clasă. În general clasele colaborează pe activități – merg câte 2 la piscină sau la sala de sport; se organizează grupe de copii mai buni decât media clasei ( din cele 2 clase) și se lucrează în plus cu ei. La liceu sunt maximum 30 de copii în clasă. De regulă sunt cam 25, dar pot fi și sub 20, în funcție de orientarea aleasă.

Programul zilei

De la ora 7:55 -11:55 de luni până vineri

De la 13:55 – 15:55 lunea, miercurea și vinerea (copiii au scoală și după amiaza)

Există pauze de 10 minute la fiecare 50 de minute. Între 12:00 si 14:00 copiii pot fie să meargă acasă, fie la Maison Relais (au transportul asigurat cu autobuzul școlii), unde le este servită masa de prânz.

Acolo îi poți lăsa și înainte de începerea școlii, de exemplu la ora 7, sau după terminarea școlii, până la ora 19.00. Trebuie înscriși la  de ex la oră 7, sau după terminarea școlii până la oră 19. Trebuie înscriși cu un an înainte.
La liceu există cantină.

Masa și orele de supraveghere se plătesc. La unele Maison Relais copiii fac și temele, supravegheați, la altele ei sunt responsabili să le facă.

Dacă întârzii, ar trebui să anunți. Dacă copilul e bolnav mai mult de 3 zile, ai nevoie de scutire de la un medic. Până în 3 zile bilet din partea părintelui este suficient.

Dacă copilul nu se prezintă la școală și părintele nu anunța nimic, primăria trimite o notificare la adresă. Dacă copilul a adunat un număr mare de absențe, poate chiar veni poliția la domiciliu, iar părinții sunt pasibili de amendă. Școala e obligatorie.

Activități extra-școlare doare pe bani

Activitățile se fac în afara școlii și nu există nimic gratuit. De exemplu, la noi în oraș este o școală de muzică și locuitorii beneficiază de o reducere. Există și cluburi sportive, dar tot așa, contra cost.

Comunicarea cu școala

Există comunicare doar cu învățătorul.  Fiecare copil are un caiețel, unde sunt scrie temele, și orice altă comunicare, atât din partea părintelui cât și din partea școlii.

Mai putem primi și bilețele prin care suntem anunțați de un eveniment.
La liceu corespondența din partea școlii se primește prin poștă.

Teme. Evaluare

În școala primară, dacă reușește să termine în clasă, nu există teme. Pot fi recomandări suplimentare pentru îmbunătățirea scrisului sau cititului.

La liceu însă se dau foarte multe teme.

Elevii sunt evaluați cu calificative de la A la D, A fiind cel mai bun. Am observat că obișnuiesc să folosească și A+ sau A++, B-…

Pentru copiii care nu învață foarte bine, mai toate școlile propun ore suplimentare, după program. Au existat copii care au repetat clasa. Nu multi în timpul ciclului primr, dar la liceu se întâmplă destul de des.

În materie de consiliere psihologică, la școala primară există o asistentă. Părinții primesc coordonatele ei și programul în care este disponibilă la fiecare început de an. Se poate apela la ea de câte ori este cazul. Ea vine oricum în clasă și discută individual cu copiii.

Cititi continuarea aici http://pisicapesarma.ro/invatamantul-lume-episodul-14-scoala-luxemburg/

 

Poate te mai intereseaza si

Evaluarea elevilor, episodul 5. Evaluarea in Franta Evaluarea elevilor în Europa prezintă un tablou complex care cuprinde o varietate de instrumente şi metode de evaluare. În ciuda acestor diferenţe în ...
Învățământul în lume, episodul 19. Școala în Olanda. Școala internațională... Autor Ioana MarinescuDeși școala în Europa și în lume se apropie și ea de vacanță, noi continuăm serialul prin care analizăm sistemele de învățămâ...
Învățământul în lume, episodul 7. Școala în Belgia Autor: Ioana MarinescuParcă nu îmi vine să cred că am ajuns deja la episodul 7 al plimbării noastre prin școlile lumii. Ceea ce a pornit ca o joac...
Sharing is caring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *