Autor Ioana Marinescu

După o scurtă pauză de sărbătorit 1 iunie, revenim în călătoria noastră prin școlile lumii și poposim în țările nordice, recunoscute ca având cele mai bune sisteme de învățământ. Aflăm astăzi cum este școala în Norvegia. Consultant ne-a fost Geanina Nițache, mama unei fetițe de 7 ani, elevă în clasa I și care este stabilită în Oslo din 2013.

Școala în Norvegia. Înscrierea

Înscrierea la școală de face automat de către primărie .  Primești acasă un formular pe care scrie școala la care se va duce copilul tău . Îl completezi și îl trimiți la școală prin poștă sau îl duci personal . Formularul îl primești în octombrie-noiembrie. Școala începe pe 22 august. Poți schimba școala, dacă sunt locuri libere la școala pe care o vrei tu. Nu îți poți alege învățătorul și nu îl știi decât atunci când începe școala. Copiii din grupa mare de la grădinița merg în luna iunie în vizită la școala unde se vor duce din toamnă.

Școala este structurată astfel – casele 1-7, apoi clasele 7-10 și 10-12. Sunt profesori. Într-o clasă sunt între 25 și 30 de copii.

Programul zilei

Școala începe la 8.45 și se termină la 13 sau 14.00. În acest interval sunt 3 pauze , una mare de 45 de minute și 2 de circa 30 minute. Copiii mănâncă în clasă, ce își aduc în pachet de acasă. Se poate cumpăra lapte, adus special de către școală.

Dacă întârzierile sunt de 5 minute este ok. Dacă întârzierea este mai mare, trebuie anunțată înainte și specificat motivul. Dacă copilul nu va merge la școală din alte motive decât cele medicale, trebuie sa scrii la rectorul școlii, dar în majoritatea cazurilor, răspunsul este negativ. Dacă lipsește nemotivat mai mult de o zi, se sună acasă și chiar se poate anunța protecția copilului , dar în general nu se prea întâmplă astfel de cazuri .

Comunicarea cu profesorul se face prin e mail sau sms. În caz de nevoie, poți solicita o ședință cu profesorul.

Siguranța în scoală este un teritoriu care poate îmbunătățit. Cei care au grija de copii după orele de scoală sunt foarte tineri și fără pregătire, după părerea mea .

Cum se învață, ce prevede programa

Se pune accent pe socializare și pe învățare prin joc. De exemplu, o zi pe săptămână merg în excursie – într-un parc, în pădure,  aici sunt multe păduri și spații verzi, la muzeu, etc. La clasa întâi programa cuprinde limba norvegiană – scris , citit , cântece și poezii, matematica, engleză, religie, lucru manual, jocuri sociale. Profesorii își pot alege cum și ce predau la ora, dar trebuie să urmeze anumite standarde și un anumit plan .

Sistemul de evaluare

Nu se pun note. Se dau fețe zâmbitoare, iar la sfârșit de an se dau anumite teste. La clasa 1 s-au dat la matematică și norvegiană. Punctajul maxim este de 50 de puncte. Citit, scris, citit și înțeles, recunoaștere, gândire, auz fonetic, exerciții în care li se cerea copiilor sa explice de ce au rezolvat într-un anumit mod exercițiile .

Temele pentru acasă

Se dau teme, eu personal cred ca sunt destule pentru clasa 1 . Sunt de pe cărți, pe calculator și pe foi de școală de la profesori (fișe). Unele sunt obligatorii, altele sunt opționale . Temele se fac în decurs de 6 zile, incluzând și week-endul  și sunt destul de variate. Pe calculator sunt programe speciale pentru școli.

Cititi continuarea aici http://pisicapesarma.ro/invatamantul-lume-episodul-15-scoala-in-norvegia/ 

 

Poate te mai intereseaza si

Învățământul în lume, episodul 8. Școala în Canada Autor: Ioana MarinescuDupă plimbarea de săptămâna trecută prin Belgia, astăzi trecem iarăși mări și țări și aflăm cum e școala în Canada. Consulta...
Învățământul în lume, episodul 3. Școala în Germania. Autor: Ioana MarinescuAm ajuns deja la al treilea episod al plimbării noastre prin școlile din lume. Ne uităm astăzi la modelul nemțesc și aflăm c...
Învățământul în lume, episodul 10. Școala în Austria Autor: Ioana MarinescuPlimbarea noastră prin școlile lumii a ajuns la episodul 10. Am strâns până acum mii de aprecieri la fiecare articol, sute d...
Sharing is caring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *