Autor Ioana Marinescu

Trecem în zona exotică a lumii și mai facem o incursiune în lumea arabă, de data asta în mijlocul luxului și opulenței. Aflăm astăzi cum este școala în Dubai. Consultante ne-au fost Clementina Kongslund, mama a două fete, de 6 și 4 ani, ambele născute în Dubai și Daniela Bradu, stabilită în Dubai din 2011 și mama a doi băieți, de 11 și 13 ani, elevi în clasele a 6-a și a 8-a. E bine de știut că școala în Dubai pentru expați înseamnă sistem privat. Sistemul de stat este destinat exclusiv localnicilor și urmează curricula Ministerului Educației. Străinii pot urma diverse curricule: Britanică, Americană, Indiană, Germană, Rusă, Filipineză, Iraniană. Aflăm cum stau lucrurile din perspectiva sistemului american și a sistemului britanic.

Școala în Dubai. Înscrieri

Înscrierea a fost partea cea mai amuzantă/înfricoșătoare cu care ne-am confruntat, ne povestește Clementina. Când fata mea cea mare avea 4 luni (născută în 2010) am intrat pe site-ul școlii situată în comunitatea unde locuiam. Șoc total! Înscrierile pentru anul ei, 2013, când trebuia să înceapă școala, respectiv FS 1 (Foundation Stage 1-doi ani de pregătitoare: FS1 și FS2) erau deja închise, cu 66 de copii înscriși și alți 101 pe lista de așteptare. Mai aveam două școli în vecinătate, adică la 10-15 km depărtare. Am optat pentru una dintre ele, a doua ca preferința după cea din cartier, dar mai scumpă din păcate.

Așa că, la 6 luni, față mea era deja înscrisă la școală. Pentru al doilea copil nu trebuia să ne facem griji, la orice școală beneficiază de “avantajul fratelui/sorei” și are prioritate la înscriere.

Dar înscrierea nu este suficientă. Cu 6 luni înainte de a începe școala  avem evaluarea. Copiii sunt evaluați dacă sunt pregătiți să intre la “școala cea mare”. Evaluarea este destul de subiectivă așa că mulți părinți își înscriu copiii la mai multe școli. În același timp, înscrierea se plătește, începând de la 500 de dirhami (500 lei) și poate ajunge și până la 2,500 dirhami. De aici fac și școlile bani. Poți alege învățătorul dacă ai noroc să fii acceptat la școala dorită.

Învățătorul/profesorul se schimbă în fiecare an și copiii sunt rotiți în clase. Astfel, în fiecare an au colegi noi.

Daniela ne spune  și ea că poți aelege școala, ai deplină libertate, dar depinde cât costă și în ce zonă locuiești. Există sistem de transport școlar, sunt câteva firme care se ocupa cu asta, părintii îl plătesc separat față de școală. Nu am ales învățătorii/profesorii în niciuna din școlile urmate. Copiii sunt repartizați de școală și sunt redistribuiți în clase în fiecare an.

Structura școlară

Cele mai multe școli private din Dubai urmează curricula Britanică sau Americană.

Conform curriculei britanice, copiii intră la școală în FS1 (Foundation Stage 1) la 3 ani și au doi ani de “pregătitoare”-FS 1 și FS 2. După care au de la Year 1 la Year 9 (13 ani). În Year 10 and Year 11 (14-15 ani) urmează cursurile IGCSE (more internațional)  sau GCSE (British) și termină cu un fel de diplomă de calificare, după care pot opta pentru următorii 2 ani pentru A Levels (British) sau Internațional Baccalaureat programme (IB), care le dă dreptul să aplice pentru facultate. IB este cea mai apreciată diplomă pentru admiterea la facultate, inclusiv în USA.

În curricula americană, copiii încep la 4 ani, KG 1 and KG 2 (Kindergarten) și la 6 ani intră în clasa I, ciclul I-XII.

În școli elevii sunt împărțiți în “case”, care au culorile proprii, care se reflectă în echipamentul sportiv, iar la noi în școală, de exemplu, se reflectă și în culoarea ghiozdanului și a șepcii. De-a lungul anului, elevii adună puncte pentru casa pe care o reprezintă prind desfășurarea a diverse activități, iar la sfârșitul anului se declară casa câștigătoare pe anul respectiv.

În clasă sunt între 20-24 copii, cu un învățător și unul sau doi asistenți, depinde de an.

Vacanțe diferit de la școală la școală

Există cele trei principale – de iarnă, de primăvară și de vară. Cea de iarnă acuma va fi de 3 săptămâni, cea de primăvară este de 2 săptămâni iar cea de vară între 8 și 10 săptămâni. Anul acesta, datorită unor sărbători religioase va fi de 11 săptămâni.

Mai sunt și așa-zisele “mid-term break”, care pot fi de la 1 zi la o săptămână, depinde de școală. Aici nu sunt date universale pentru o vacanță. În timp ce unele școli au mid-term break, altele preferă să nu aibă. În timp ce unele au două zile de exemplu, altele au o săptămână. Sau unele școli au într-osăptămână și altele au  săptămâna următoare.

Abia de anul trecut a început KHDA (Knowledge and Human Developent Authority-autoritatea care reglementează educația privată) să impună măcar aceeași zi de început și de final a școlii.

Programul zilei

Copiii intră la școală de obicei la 7.30 am. Până la ora 8 trebuie să fie în clase. În unele școli se începe la 8.30, dar asta este o excepție. Cei mici, din FS 1 ies pe la 12, cel târziu 13.00, iar cei mari începând cu ora 14.00, maximum 15.00. Dacă au activități extra-curriculare în cadrul școlii, pot termina după ora 16.00. Există 2 pauze, una pentru gustare și una la prânz. Copiii pot mânca la cantina școlii sau își pot aduce mâncare de acasă. Nu sunt recomandate produsele din carne de porc și cele alergene – alune, nuci, precum și ciocolata. Sunt însă părinți care nu respectă aceste recomandări, nu există consecințe.

Dacă întârzii, te treci într-un caiet la intrare. Dacă întârzii prea mult, ai nevoie de asistență din partea personalului, deoarece toate ușile sunt blocate și nu poți avea acces pe culoar, în interiorul școlii. Pentru absențe mai lungi de 3 zile este nevoie de hârtie de la medic.

La școala unde învață copiii Clementinei, elevii sunt motivați să vină la școală, mai ales cei mici. În fiecare săptămână, clasa cu cel mai mare număr de copii prezenți îl primește pe Punch, un urs de plus uriaș, care stă cu ei toată săptămâna.

Siguranța în școală este extrem de riguroasă

Toți părinții au un ecuson pe care trebuie să-l poarte când intră în școală. Pe el este poza lor și pozele copiilor, cu numele tuturor și clasele. Accesul în școală se permite numai la anumite ore. Accesul liber la orice oră se poate face numai la recepția principală. Toate ușile de culoare care duc la sălile de clasă sunt blocate în timpul școlii.

Există personal de la firme de specialitate pentru pază, iar locurile de joaca unde copiii merg în pauze sunt supravegheate constant.

Cititi continuarea aici http://pisicapesarma.ro/invatamantul-in-lume-episodul-15-scoala-in-dubai/

 

Poate te mai intereseaza si

Evaluarea elevilor, episodul 7. Evaluarea in Italia Evaluarea elevilor în Europa prezintă un tablou complex care cuprinde o varietate de instrumente şi metode de evaluare. În ciuda acestor diferenţe în ...
Învățământul în lume, episodul 10. Școala în Austria Autor: Ioana MarinescuPlimbarea noastră prin școlile lumii a ajuns la episodul 10. Am strâns până acum mii de aprecieri la fiecare articol, sute d...
Învățământul în lume, episodul 6. Școala în Australia Autor: Ioana MarinescuDupă ce ne-am plimbat multicel prin Europa, luăm avionul în gând și zburăm hăt departe, peste oceane. Aflăm azi cum e școala...
Sharing is caring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *