Autor:Ioana Marinescu

După ce am făcut o mică escală la luxul și opulența din Dubai, revenim în Europa, într-o țară unde unii români se simt ca la ei acasă, la propriu, pentru că au parte de o comunitate foarte mare. Aflăm astăzi cum este școala în Spania de la Nicoleta, mămică de Mario în vârstă de opt ani și Sara de trei ani. Au locuit cinci ani în Spania, din care Mario a făcut trei de grădiniță și doi de școală.

Școala în Spania. Înscrierile

Pentru înscriere am avut nevoie  de certificatul de naștere (românesc) și de empatronament – document ce atesta domiciliul copilului în Spania. A trebuit doar să completez foaia matricolă și să atașez un set de 8 fotografii. Înscrierea se face imediat, copilul primește număr matricol pe loc.

Există posibilitatea să optezi pentru ce școală dorești, în măsura locurilor disponibile. Prioritate au copiii cu domiciliul cel mai aproape de școala respectivă. Am avut surpriza plăcută de a vedea că spaniolii sunt extrem de amabili și primitori. Nu au avut nicio obiecție,deși fiul meu nu cunoștea limba spaniolă în momentul înscrierii la grădiniță.

Structura școlară. Există mai multe cicluri

De la 4 luni, copilul poate fi înscris la guarderie , similar creșei românești, unde poate continua până la vârsta de 3 ani .

Guarderia nu este obligatorie. Se plătește, dar o mare parte din costuri sunt subvenționate. Copiii pot fi aduși de la ora  6 :00 și pot rămâne până la 17:00. Tot acolo dorm și au 2 mese asigurate. În mare parte se joacă, ascultă cântece, se uită la desene animate și au tot felul de jocuri de dezvoltare a motricității și deprinderilor.

De la vârsta de 3 ani se intră în stadiul infantil – grădinița, astfel :

-3 ani -4 ani –  primaria infantil

-4 ani -5 ani –  secundaria infantil

-5 ani -6 ani – tercero infantil

Nici ciclul infantil nu este obligatoriu, însă este recomandat și se insistă foarte mult pe înscrierea copiilor în sistem. Tocmai de aceea este gratuit, iar manualele și materialele de lucru sunt subvenționate de către stat. În acest stadiu, copiii sunt pregătiți  pentru învățământul primar. Învață să scrie și să citească, se acomodează cu ideea de „clasă” ,iar prin joc și joacă sunt învățați să respecte reguli care îi pregătesc pentru nivelul următor.

Învățământul obligatoriu spaniol începe la 6 ani și durează pana la 16 ani, fiind împărțit în 2 cicluri:

Primaria -de la 6 la 12 ani- (clasa I-clasa VI) – după acest prag, elevii se califică pentru instituto (liceu)

Instituto -de la 12  până la 16 ani  – primaria de ESO , secundaria de ESO, tercero de ESO și el quarto de ESO.  După finalizarea acestor cursuri,elevul primește o diplomă care atestă absolvirea cursurilor obligatorii și are posibilitatea de a alege o Școală de Formare Tehnică Profesională (aptitudini) sau de a urma cursurile pregătitoare pentru bacalaureat – clasa XI-XII. Cei care nu obțin diploma de promovare a institutului, se pot orienta doar către școlile profesionale.

Doar cei care promovează Bacalaureatul au dreptul de înscriere la universitate sau la Cursuri de Formare Tehnica la nivel superior, în baza unui alt examen, extrem de important, La Selectividad.

În ciclul infantil și primar există învățător , iar în cel gimnazial sunt profesori pentru fiecare materie.

În clasă sunt aproximativ 25 -27 copii.

Școala în Spania. Programul zilnic

Programul începe la ora 9:00 și se termină la ora 14;00. Este o pauză de masă de la 10:30 la 11:00.

După program există posibilitatea de a rămâne la Comedor  până la 15:30 Copiii primesc o masă caldă, care se plătește parțial, restul este subvenționată.

Cititi continuarea aici http://pisicapesarma.ro/invatamantul-lume-scoala-in-spania/

Poate te mai intereseaza si

Învățământul în lume, episodul 10. Școala în Austria Autor: Ioana MarinescuPlimbarea noastră prin școlile lumii a ajuns la episodul 10. Am strâns până acum mii de aprecieri la fiecare articol, sute d...
Învățământul în lume, episodul 4. Școala în Franța Autor: Ioana MarinescuPentru că semnalele de la voi sunt din ce în ce mai bune și Școala în lume începe să fie un articol tot mai așteptat și citi...
Evaluarea elevilor, episodul 5. Evaluarea in Franta Evaluarea elevilor în Europa prezintă un tablou complex care cuprinde o varietate de instrumente şi metode de evaluare. În ciuda acestor diferenţe în ...
Sharing is caring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *