Autor: Ioana Marinescu

După primul episod, în care am aflat cum este școala în Anglia, trecem astăzi Oceanul și ne uităm cum este școala în America. Consultant a fost Anca, o mămică stabilită de câțiva ani în Statele Unite și de care mă leagă amintiri dragi, de pe vremea când împingeam amândouă cărucioarele în Herăstrău. Anca ne povestește din perspectiva de mami de 2 – Darius de 8 ani și Sara de 6.

Cum e școala în America? Înscrierile

Înscrierile încep în funcție de fiecare stat în parte, undeva în februarie. Durează în jur de 30 minute sau o oră să completezi formularele. Te poți înscrie doar la școala din zona unde ai o proprietate sau un contract de leasing. Nu poți alege învățătorul. Oricum nu contează, deoarece ei se schimbă în fiecare an. Adică cine predă la clasa I anul acesta, va avea clasa I și anul următor și tot așa. Elevii au un profesor nou în fiecare an școlar. Și colegi noi. Clasele se amestecă astfel încât elevii ajung să se știe toți între ei în câțiva ani.

Structura anului și vacanțele

Anul școlar începe la 1 septembrie (de fapt pentru copiii efectiv începe pe 6 septembrie)  și se termină pe 22 iunie. Există o serie de zile libere – Ziua Muncii, Ziua Recunoștinței, Convenția profesorilor, Memorial Day. Există vacanțe de câte o săptămână în februarie, aprilie și decembrie.

Structura claselor și programul

Copiii încep de la 5 ani în școală cu K (Kindergarden,  echivalentul clasei zero), iar structura este 5-10 ani elementary school (5th grade); 11-13 ani middle school (6th-8th grade); 14-18 ani high school (9-12  grade = freshman Senior).
În funcție de școală sunt în jur de 20-26 copii într- o clasă. Acum la Darius în clasă sunt 26 de elevi, iar părinții fac cerere să se înființeze încă o clasă.

Programul, chiar de la K (Kindergarden) este de la 8:30am -2:55pm. Nu ai voie să intri tu ca părinte în școală decât dacă sun înainte și te programezi. Se respectă programul. Este același program pentru toți, nu este pe alese.

Dacă întârzii găsești școala închisă. Suni la interfon și mergi la un birou să semnezi pentru ora la care ai adus copilul la școală.  Absentele se anunță la telefon la mesageria vocală a școlii. Dacă elevul lipsește pentru că este bolnav și contagios, pentru a se reîntoarce la școală îi trebuie o hârtie de la doctor.  Absentele apar pe fișa online a copilului. Acolo sunt și notele.

Masa

Copiii au un lunch room și acolo mănâncă prânzul în jur de ora 12:00pm. Există posibilitatea să le comanzi online pe website ul școlii (sunt pagini întregi de meniuri) sau să își aducă de acasă.Gustarea  este în jur de 10 am și se mănâncă în clasă. În general este adusă de acasă.

Comunicarea cu profesorul

La începutul școlii  are loc o întâlnire părinte-profesor, unde spui cum vrei sa comunici cu profesorul: E-mail, telefon sau întâlnire. Eu prefer pe e-mail. De obicei profesorii răspund imediat. Mai sunt și alte cai de comunicare online cu școala  – website uri, chats cu mamele, etc. Primești toate informațiile de care ai nevoie pe e-mail și în scris prin hârtii în mapele copiilor.

Evaluare și notare

Copiii dau teste la fiecare sfârșit de capitol la mate, scris și citit. Se învață alert în funcție de școală. Aici unde stăm în Bergen County , Norwood New Jersey școlile sunt foarte bune și copiii la un nivel ridicat. Se lucrează pe levels. Adică dacă ești în K trebuie să ajungi la level D de exemplu la citit. Altfel dacă rămâi la A sau B repeți K. Și tot așa pe levels.

La acest nivel copiii sunt notați și cu litere (levels) și cu numere (de la 1-4 , 4 fiind cel mai bun). Totul se vede online, copiii sau părinții nu știu ce note au ceilalți din clasă. Ca să nu fie diferențe.

Profesori cu abateri, concediere pe loc

Profesorii au libertate destul de mare. Dar nu în comportament. Comportamentele nepotrivite se penalizează. De exemplu acum o săptămână Darius a avut un profesor înlocuitor pentru 2 zile și a venit acasă să îmi spună că vorbea cu un coleg și profesorul i-a spus „shut your mouth”. Directorul a primit mai multe plângeri și a două zi profesoara respectivă era concediată. Aceleași reguli sunt și pentru copii. Pot fi suspendați sau penalizați dacă nu respectă regulile școlii.

Cititi continuarea aici http://pisicapesarma.ro/invatamantul-in-lume-episodul-2-scoala-in-america/

 

Poate te mai intereseaza si

Evaluarea elevilor, episodul 4. Evaluarea in Finlanda Evaluarea elevilor în Europa prezintă un tablou complex care cuprinde o varietate de instrumente şi metode de evaluare. În ciuda acestor diferenţe în ...
Evaluarea elevilor, episodul 2. Evaluarea in Belgia Evaluarea elevilor în Europa prezintă un tablou complex care cuprinde o varietate de instrumente şi metode de evaluare. În ciuda acestor diferenţe în ...
Evaluarea elevilor, episodul 6. Evaluarea in Germania Evaluarea elevilor în Europa prezintă un tablou complex care cuprinde o varietate de instrumente şi metode de evaluare. În ciuda acestor diferenţe în ...
Sharing is caring