Autor: Ioana Marinescu

Continuăm călătoria prin școlile lumii într-o țară la care ne uităm de multe ori cu admirație și curiozitate. Aflăm azi cum e școala în Suedia, de la Mihaela Sălăjan, stabilită de 10 ani în Suedia. Pe atunci fetele ei aveau 4 si 10 ani. Acum cea mare este studentă, iar cea mică este clasa a 7-a, așa că au tecut prin toate etapele școlare. Experiența povestită de Mihaela este extrem de completă și interesantă.

Școala în Suedia. Cum se fac înscrierile

Înscrierea e automată, în funcție de unde locuiești, la școala cea mai apropiată. Poți sa alegi și școala dar te primesc în funcție de locurile rămase, dacă rămân. Noi am înscris-o pe Silvia, fata cea mică,  la altă școala decât cea la care era automat înscrisă și nu au primit-o. Nu mai aveau locuri. După cei care locuiesc în zona, au prioritate cei care au frați sau surori la acea școala, dacă nu locuiesc în zona.

Profesorii nu se pot alege, aici nu au importantă, nu sunt cunoscuți, nu e aceeași cultură ca în România.

Ce se întâmplă cu copiii care nu cunosc limba suedeză

Când am ajuns aici, Diana, fata cea mare, terminase școala primară în România și nu știa o boabă de suedeză. Am fost contactați de școala unde urma sa meargă și ne-am întâlnit cu directorul și profesorii ei, ne-au spus ca o așteaptă cu mare drag, că s-au pregătit pentru venirea ei. Dar că la început va învăța suedeza intensiv, la o școală specializată pe acest lucru, cu profesori care asta fac. A fost într-o clasa mică, de 5 copii veniți din diferite tari, dar ea a mers în ritmul ei. Munca a fost individuală. După 3 luni și jumătate a fost declarată aptă sa între în clasa „normala”. A intrat în clasa a 5-a, exact cum trebuia sa fie în România.

Aici ritmul de învățat și materiile sunt foarte aerisite, nu a pierdut practic nimic. La matematică era avansată fata de ce făceau copiii de aici..

Interes pentru menținerea limbii materne

Un lucru foarte bun pe care se pune accent în Suedia este menținerea limbii materne. Există profesori de limbi materne pentru aproape toate limbile. Sunt recrutați desigur dintre imigranți din țările respective. Ideea este ca acești copii sa nu piardă cunoștințele de limba maternă. E un ajutor bilateral, profesorul de limba maternă făcând simultan conexiune între limba maternă și cea suedeză.

Pentru Diana a fost ușor la început, ea știa sa citească și sa scrie la perfecție, dar vocabularul îl pierdea în timp dacă nu ar fi avut aceste ore de limba romană.

Pentru Silvia, care avea 4 ani când am ajuns aici, limba romană a însemnat să învețe să scrie și să citească în romană.

Menținerea se face și acasă, vorbind cu copiii exclusiv limba maternă.

Structura școlară

La grădiniță se merge de la 1 an pana la 6 ani. Grupele sunt amestecate. Cei mari sunt învățați să aibă grijă de cei mici. Sunt 15-20 de copii într-o grupă și 4 educatoare care își împart timpul de la 6 dimineața la 18 seara și se suprapun în perioada prânzului.

Școala începe cu clasa pregătitoare, în anul în care copilul împlinește 6 ani, aici sunt 2-3 profesoare. Urmează apoi școala primară, care e structurată în clasele 1-3, când e un profesor principal și 1-2 ajutoare, apoi 4-6 când sunt doi profesori principali. Ciclul gimnazial este la alte școli, unde sunt numai elevi în clasele 7-9. La gimnaziu au profesor la fiecare materie. Un profesor poate preda două materii. Urmează liceul, care durează trei ani, anul 1-3.

Cititi continuarea aici http://pisicapesarma.ro/invatamantul-in-lume-episodul-5-scoala-in-suedia/

 

Poate te mai intereseaza si

Învățământul în lume, episodul 21. Școala în Elveția Autor Ioana MarinescuDupă ce am călătorit tocmai în Asia, astăzi ne întoarcem în Europa, într-una din cele mai bogate și civilizate țări ale ei. A...
Învățământul în lume, episodul 8. Școala în Canada Autor: Ioana MarinescuDupă plimbarea de săptămâna trecută prin Belgia, astăzi trecem iarăși mări și țări și aflăm cum e școala în Canada. Consulta...
Învățământul în lume, episodul 2. Școala în America Autor: Ioana MarinescuDupă primul episod, în care am aflat cum este școala în Anglia, trecem astăzi Oceanul și ne uităm cum este școala în America...
Sharing is caring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *