Autor: Ioana Marinescu

După ce ne-am plimbat multicel prin Europa, luăm avionul în gând și zburăm hăt departe, peste oceane. Aflăm azi cum e școala în Australia. Periplul mi-a adus aminte de copilărie. Nu pentru că aș fi alergat printre canguri pe-atunci, ci pentru că informațiile le-am primit de la o prietenă dragă și veche de-a mamei. Marina Pătrănoiu este acum bunică de două fete mândre, Lizzie de 10 ani și Stephanie de 5 ani și jumătate și locuiește de mai bine de șapte ani în Australia, în statul Victoria.

Școala în Australia. Înscrierea

Dacă ești un părinte grijuliu și conștient începi să cauți scoală din primii ani de viață ai copilului. Mă refer la școlile particulare, căci și aici e la fel – de stat și particulare. Cu cele de stat e mai simplu, alegi școala cea mai aproape de casa sau dacă mama nu lucrează, poate să înscrie copilul la școala aleasă în funcție de naționalitate, religie, scoală de fete sau de băieți, mixtă, etc.Asta presupune dusul copilului la scoală cu mașina.

Eu merg cu buss-ul trei stații și e ok. Nu se pune problema în niciun fel dacă ești străin, aici sunt o groază de nații, tratate la fel dacă au rezidență permanentă. Dacă însă vi doar pentru studii, școala în Australia este foarte scumpă pentru nerezidenți.

Nu iți alegi tu profesorul, copilul e repartizat de scoală, după ce depui la secretariat un formular complet cu toate datele, cu vaccinurile la zi, cu recomandarea grădiniței obligatorii între 3 – 5 sau 6 ani( depinde de luna în care e născut și dacă educatoarea consideră că e pregătit pentru școală.

Bunicii, ajutor de bază

Bunicii sunt încurajați să-și supravegheze nepoții, în lipsa părinților. Există chiar o propunere ca să se realizeze asta contra cost – e valabil în special pentru grădiniță, care aici implică costuri destul de mari.

Structură și organizare

Între grădi și scoală e o perioadă tampon de acomodare.  Școala e structurată  pe an pregătitor – aici se cheamă Foundation și fiecare clasă primește litera de început a numelui profesorului. Apoi ciclul primar 1 -6, urmează secondary school 7 – 12.

În primary, e profesorul de clasă + profesorul de artă/dramă, de sport. La particulare sunt și profesori de muzică de la clasele mici, la stat apar un pic mai târziu.

În clase sunt de la 15-18 pînă la 20-25 de copii, diferă de la școală la școală. Programul începe la 9 și se termină la 15,30 cu câteva pauze, între care cea mare de masă.

Copiii mici din Foundation au o zi pe săptămână  lângă ei câte un elev din clasa a4-a, pentru ajutor de orice fel, joacă, comunicare.

Există în școală o cantină/bufet unde copiii pot comanda dimineață meniul pentru prânz. Sunt meniuri multe și diferite. Există varianta de a veni cu pachețel de acasă.

Nu se întâmplă nimic dacă se întârzie un sfert de oră. Dacă însă copilul va lipsi toată ziua trebuie anunțat la office, dacă îi e rău în timpul școlii e dus la un fel de cabinet medical cu doctor și e anunțat părintele sau persoana de rezervă din familie.

În școlile private există pază specială, dar în școlile de stat, în afară de faptul că se încuie ușa dimineața, nu există măsuri suplimentare de protecție.

Libertate de mișcare în clasă

În clasă copiii stau la mese câte 4, dar de cele mai multe ori se așează pe un covoraș, în jurul profesorului. Din ce am observat, sunt atenți, cuminți și dornici să afle lucruri noi. Sunt liberi să meargă prin clasă, cer voie și merg la toaletă câte doi, au o zi pe săptămână când merg toți la bibliotecă și își schimbă cărțile. Vinerea, din două în două săptămâni au un fel de careu în care sunt anunțați cei aniversați și li se cântă La mulți Ani, iar apoi se înmânează diplome celor cu rezultate foarte bune.

Profesorul de bază al clasei (au și ajutor de profesor) se schimbă de la an la an, adăugându-se noi profesori pentru alte materii.

Comunicarea profesor – părinte se face prin intermediul unui  caiet cu notițe, prin e mail sau direct, dimineață sau la prânz,  când începe sau se termină programul. Copiii primesc de câte ori este cazul notițe prin care sunt anunțați părinții despre activități speciale. Sunt organizate și interviuri de un sfert de oră cu părinții.

Cititi continuarea aici http://pisicapesarma.ro/invatamantul-in-lume-episodul-6-scoala-in-australia/ 

 

 

Poate te mai intereseaza si

Evaluarea elevilor, episodul 1. Evaluarea in Austria Testarea naţională a elevilor este unul dintre instrumentele utilizate în măsurarea şi monitorizarea sistematică a performanţei individuale a elevilor...
Evaluarea elevilor, episodul 3. Evaluarea in Danemarca Evaluarea elevilor în Europa prezintă un tablou complex care cuprinde o varietate de instrumente şi metode de evaluare. În ciuda acestor diferenţe în ...
Învățământul în lume, episodul 10. Școala în Austria Autor: Ioana MarinescuPlimbarea noastră prin școlile lumii a ajuns la episodul 10. Am strâns până acum mii de aprecieri la fiecare articol, sute d...
Sharing is caring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *