Autor: Ioana Marinescu

După plimbarea de săptămâna trecută prin Belgia, astăzi trecem iarăși mări și țări și aflăm cum e școala în Canada. Consultant ne-a fost Simona Găină, stabilită de 14 ani în Canada, de 11 în Kitchener (Ontario), mămică de  Emmy, 7 ani, clasa a II-a și Robert, 10 ani, clasa a IV-a.

Școala în Canada. Înscrieri

Copiii intră în sistemul de învățământ de stat în anul în care împlinesc 4 ani, indiferent de ziua nașterii. Primii doi ani sunt Kindergarten. Junior Kindergarten în primul an, care e opțional. Senior Kindergarten al doilea an. Dacă copilul a sărit anul de Junio,r va fi înscris direct în Senior Kindergarten. Kindergarten sunt de fapt clase pregătitoare, care funcționează exact în același regim ca și clasele normale de școală. Asta e valabil și pentru copiii cu dificultăți sau handicap. Ei sunt incluși în același învățământ ca și copiii cu dezvoltare tipică.

Înscrierile încep în luna februarie a anului curent. Copilul poate fi înscris doar la școlile de care aparține, adică cele din vecinătatea geografică a reședinței.  De obicei sunt cel puțin două opțiuni, o școală din sistemul public și una din cel catolic.

Fiecare școală are condițiile proprii de înscriere

Copiii mei sunt înscriși la școală catolică. A noastră e mai strictă și cere ca neapărat copilul să locuiască într-un perimetru bine delimitat, iar copilul și minimum unul din părinți să fie catolic.

Înscrierile durează toată luna februarie și sunt flexibile. Dacă te-ai trezit mai târziu sau abia ai emigrat nu e nici o problemă, ai timp până la sfârșitul lui august, în limita locurilor disponibile.  Repartizările pe clase nu se știu până începe anul școlar. Aici profesorii se schimbă în fiecare an, excepție făcând clasele de Kindergarten,unde de obicei profesorul rămâne același pentru cei doi ani.

Buddy, un coleg mai mare pentru integrarea celor mai mici

Toate clasele de Kindergarten sunt mixte, Junior cu Senior, și există sistemul de „buddy”. Fiecare junior primește un senior care îl ajută să se integreze mai ușor, de la ajutor la legat de șireturi până la un sfat sau răspuns la o întrebare, dacă profesorul face altceva în acel moment. Cei mici se integrează mai ușor, cei mari învață să fie mai responsabili și să ajute. De altfel, sistemul de buddy e propagat pe toată durata școlii. În ciclul primar copiii primesc un „mentor” sau „learning buddy” din ciclul gimnazial care să-i ajute cu ce au nevoie.

Structură. Număr de copii în clasă

Școlile au următoarea structură:
Kindergarten: Junior & Senior;
Primary: Clasele I-III;
Junior: Clasele IV-VI;
Intermediate: Clasele VII și VIII;
Liceu: Clasele IX-XII;
De la început există profesori, care se schimbă în fiecare an. Un profesor care predă la clasă I va preda întotdeauna la clasă I. Există doar câțiva profesori care au specializări mai precise, cum ar fi muzică, franceză sau sport/sănătate. Acei profesori își țin orele de la clasă la clasă.

Cu câteva zile înainte de începerea anului școlar, copiii primesc un plic cu informații despre noul an școlar. Cine le va fi profesor, în ce sală vor fi repartizați și primesc restul de formulare care trebuie completate de către părinți. Acestea conțin informații despre copil, contact, alergii, procedura de ajuns acasă în caz de vreme rea și altele.

 În general sunt între 15 și 25 de elevi în clasă

Mai sunt mici excepții, de obicei în clasele mixte: junior/senior kindergarten, unde pot fi până la 30 de copii în clasă. Acolo, pe lângă profesor există și un ECE-Early Childhood Educator specializat și clasele mixte de școală. Acolo unde există prea mulți copii pentru o clasă și prea puțini pentru două, se mixează doi ani împreună ca să ajungă până la maxim 30 de elevi. Fiul meu a fost în clasa I într-o clasă mixtă de I și II iar acum e clasa a IV-a într-o clasă mixtă de IV și V.

Copiii se repartizează în clasele mixte pe criteriul că sunt ceva mai descurcăreți-cei de la clasa mai mică-și mai empatici-cei de la clasa cea mare, ca să poată funcționa bine în contextul unei materii mixte predate și a interacțiunii sociale.

Cititi continuarea aici http://pisicapesarma.ro/invatamantul-in-lume-episodul-8-scoala-in-canada/

 

Poate te mai intereseaza si

Învățământul în lume, episodul 7. Școala în Belgia Autor: Ioana MarinescuParcă nu îmi vine să cred că am ajuns deja la episodul 7 al plimbării noastre prin școlile lumii. Ceea ce a pornit ca o joac...
Învățământul în lume, episodul 18. Școala în Portugalia Autor Ioana MarinescuDupă ce am călătorit în Spania, rămânem în zonă și facem o vizită mai la Vest, în țara vecină. Aflăm astăzi cum este școala î...
Învățământul în lume, episodul 1. Școala în Anglia Autor: Ioana MarinescuPrograma este prea încărcată, modalitatea de predare învechită, orarul prea lung, copiii prea mulți în clasă, pretențiile ex...
Sharing is caring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *