Autor: Ioana Marinescu

După ce am călătorit pe alte continente, astăzi ne întoarcem în Europa și explorăm una din cele mai dezvoltate țări, cu un cuvânt greu de spus în Uniunea Europeană. Aflăm astăzi cum e școala în Irlanda. Ne-a împărtășit experiența ei Irina Petrovai, stabilită în Irlanda de 10 ani și mămica unui băiețel de șase ani, aflat în Junior Infant.

Școala în Irlanda. Înscrierea

Copiii în Irlanda pot fi înscriși la școală între 4 și 6 ani. Copilul trebuie să fi împlinit 4 ani până la sfârșitul lui Iunie ca să poată începe școala în luna septembrie a acelui an. Toți copiii trebuie să fie înscriși la școală până la vârstă de 6 ani. Depinde de fiecare părinte în parte când își consideră copilul pregătit emoțional și psihic pentru începerea școlii.
Sunt tipuri foarte multe de școli: denominaționale – majoritatea sunt catolice și vor favoriza înscrierea copiilor catolici. Exisă și școli musulmane. Sunt apoi cele ne-denominaționale sau mulți-denominaționale, școli de fete sau școli de băieți, școli mixte, școli cu predare exclusiv în Irlandeză, școli private.
Ca să te hotărăști, e o idee bună să întrebi părinți care deja au copiii la o anumită școală, să îți faci o idee dacă e potrivită pentru copilul tău sau nu. Fiecare școală are o anumită reputație.

Criterii de departajare la înscriere

Înscrierea se face prin completarea unui formular la care se atașează o copie după certificatul de naștere. Poți înscrie copilul la câte școli dorești, chiar și cu doi ani înainte dacă dorești. Trebuie luat în considerare faptul că majoritatea școlilor au criterii de departajare. Au prioritate copiii care au frați sau surori deja înscriși acolo sau care în trecut au fost la acea școală. Sunt avantajați de asemenea copiii din imediata apropiere a școlii, copiii angajaților școlii și abia apoi se iau formularele în ordinea în care au fost primite.

Formularele trebuie trimise până la sfârșitul lunii Decembrie al anului anterior celui școlar. Dacă înscrii copilul pt anul școlar ce începe în septembrie 2017, formularele trebuie trimise până la sfârșitul lunii septembrie 2016.

Ești anunțat în ianuarie dacă a fost acceptat și ai aproximativ două săptămâni să confirmi dacă luați locul. La sfârșitul lunii ianuarie are loc o întâlnire cu părinții la școala aleasă.Atunci se completează alte formulare. Se dau detalii despre alergiile copilului, cerințe speciale ce țin de religie sau diete speciale, condiții medicale, numere de telefon, adresă și se plătește o taxă.

Rotația învățătorilor și profesorilor

La începutul lunii Iulie are loc o altă întâlnire unde sunt aduși și copiii pentru a se familiariza cu școala. Tot atunci își cunosc și învățătoarea sau învățătorul. Aceștia sunt desemnați de școală. Nu pot fi aleși de către părinți și se schimbă în fiecare an pentru a evita atașamentul exagerat al copiilor de o singură persoană.

Structura învățământului

Ciclul primar de opt ani: Junior Infants, Senior Infants, Clasele 1-6
Ciclul secundar de 5-6 ani – până copii împlinesc 17-18 ani. Multe școli oferă elevilor posibilitatea de a lua un an de tranziție după primii 3 ani de școală secundară. În acel an nu merg la școală dar urmăresc interese artistice, sociale sau de business.
Ciclul universitar.

Ideal într-o clasă sunt 19-22 copii

Mărimea clasei depinde mult de mărimea școlii.Dacă școala e într-o zonă cu cerere mare, clasele pot ajunge la 30 de elevi. Dar fiecare clasă, indiferent de mărime, are mereu doi sau poate chiar 3 profesori prezenți. Unul e cel principal, ceilalți doi vin de obicei să ajute la activități de grup sau să ajute copiii în funcție de nivelul fiecăruia. Clasă băiețelui meu are 21 de elevi și la citire sunt împărțiți în 4 grupuri în funcție de nivelul la care se află. Profesorii le dau copiilor activități create special pentru abilitățile lor.

Programul zilei

Fiecare director e responsabil de propria scoală. De aceea orele de clasă diferă. O zi are de obicei 5 ore şi 40 minute.

Şcoala începe la ora 9:00 şi se termină la 14:30 pentru copiii de la clasa 1 în sus, dar începe la 9:30 pentru copiii mici (Junior Infants si Senior Infants) şi se termina la 14:10. În primele două săptămâni, unele şcoli aleg un orar mai scurt pentru acomodarea copiilor ( 12:00 sau 13:00).

Fiecare clasă are locul ei desemnat în curte pentru aliniere. Când sună clopoțelul, învățătoarea iese în întâmpinarea copiilor şi îi conduce în clădire. Părinților li se cere să părăsească incinta cât se poate de repede și poarta se închide. Dacă cineva întârzie trebuie sunat la interfon pentru acces. Daca nu se repetă exagerat de des, întârziatul nu e grav.

Sunt doua pauze: pauza mică 11:00 – 11:15 și pauza mare 12:00 – 12:30.

Cititi continuarea aici http://pisicapesarma.ro/invatamantul-in-lume-episodul-9-scoala-in-irlanda/

 

Poate te mai intereseaza si

Evaluarea elevilor, episodul 5. Evaluarea in Franta Evaluarea elevilor în Europa prezintă un tablou complex care cuprinde o varietate de instrumente şi metode de evaluare. În ciuda acestor diferenţe în ...
Învățământul în lume, episodul 7. Școala în Belgia Autor: Ioana MarinescuParcă nu îmi vine să cred că am ajuns deja la episodul 7 al plimbării noastre prin școlile lumii. Ceea ce a pornit ca o joac...
Învățământul în lume, episodul 21. Școala în Elveția Autor Ioana MarinescuDupă ce am călătorit tocmai în Asia, astăzi ne întoarcem în Europa, într-una din cele mai bogate și civilizate țări ale ei. A...
Sharing is caring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *