Autor Ioana Marinescu

Aflăm astăzi cum e școala în Singapore de la Mariella Chen, stabilită în Singapore din 1995 și mama unui copil născut acolo în 1997. Fiica Mariellei a făcut cursul primar – 6 ani – cu PSLE, după care a urmat cursul gimnazial – 4 ani – cu O-Levels între 2004 și 2014. A decis să se mute în Anglia pentru A-Levels și Universitate. Mariella m-a avertizat că părerea ei nu este tocmai una roz sau comodă. Scopul serialului “Învățământul în lume” este să prezinte lucrurile exact așa cum sunt ele percepute de cei care le trăiesc și să arate perspective umane asupra diferitelor sisteme de  învățământ.

Școala în Singapore. Înscriere

Înscrierile se realizează în câteva faze, care depind de statutul familiei elevilor, dacă părinții au fost sau nu elevii școlii, dacă sunt cetățeni, rezidenți sau străini aflați la muncă. Detaliile se pot obține pe site-ul oficial al guvernului. Înscrierile durează aproximativ trei luni.

Sunt destul de puține opțiuni din care poți alege, iar dacă ești respins de pe listă, ești repartizat la o școală mai departe de casă sau îndrumat spre școli private, de obicei internaționale sau cu buget mixt (guvern și privat). Școlile internaționale au un preț extrem de ridicat, sunt câteva zeci de mii de dolari singaporezi pe an. Dolarul singaporez este cam 0.55 de lire sterline.

Sunt învățători pentru 1, maximum 2 materii, iar unul dintre ei este un fel de diriginte.

Rezidenții permanenți plătesc mai puțin decât cei ce nu dețin PR-ul. Taxele școlare cresc de la un an la altul. Pentru cetățeni sumele sunt simbolice, dar pentru străini sunt consistente și pot fi verificate  aici.

Școala în Singapore. Structură

Structura este –  ciclu primar șase ani, gimnazial patru ani, Junior College 2-3 ani. Acum, recent, elevii sunt încurajați să meargă la Polytechnic 3 ani .

După fiecare ciclu se susține un examen : PSLE după cei șase ani de curs primar, O-levels după 4 ani de gimnaziu, A-Levels după Junior College. Aceste examene sunt pregătite în colaborare cu Universitatea din Cambridge. Examenele din politehnici sunt structurate în funcție de discipline,  care sunt foarte  variate.

Într-o clasă sunt în jur de 30-40 de elevi.

Programul zilei

Pentru fiica Mariellei, trezirea era în fiecare dimineață la 5:30, iar autobuzul venea la 6:15. Sosirea în curtea școlii era obligatorie înainte de 7:20 pentru careu.

Cei care nu se încadrează sunt pedepsiți la alegerea profesorilor de serviciu : detenție și/sau chemarea părinților. În cazuri excepționale de indisciplină,  se merge până la administrarea unui număr prescris de bastoane la fund, doar pentru băieți.

Cititi continuarea aici https://pisicapesarma.ro/scoala-lume-episodul-20-scoala-singapore/

 

Poate te mai intereseaza si

Învățământul în lume, episodul 1. Școala în Anglia Autor: Ioana MarinescuPrograma este prea încărcată, modalitatea de predare învechită, orarul prea lung, copiii prea mulți în clasă, pretențiile ex...
Învățământul în lume, episodul 10. Școala în Austria Autor: Ioana MarinescuPlimbarea noastră prin școlile lumii a ajuns la episodul 10. Am strâns până acum mii de aprecieri la fiecare articol, sute d...
Învățământul în lume, episodul 3. Școala în Germania. Autor: Ioana MarinescuAm ajuns deja la al treilea episod al plimbării noastre prin școlile din lume. Ne uităm astăzi la modelul nemțesc și aflăm c...
Sharing is caring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *