Autor Ioana Marinescu

După ce am călătorit tocmai în Asia, astăzi ne întoarcem în Europa, într-una din cele mai bogate și civilizate țări ale ei. Aflăm astăzi cum e școala în Elveția de la Silvia Bolohan, mamă a doi copii minunați, pe care eu îi știu de mici-mici, de când îi învățam tainele florilor la atelierele de creație florală. Bianca are 10 ani, iar Sergiu 6 și locuiesc în Elveția de aproape doi ani.

Școala în Elveția. Înscrieri

Programele școlare variază de la un canton la altul. Grădinița și învățământul obligatoriu sunt finanțate și organizate de cantoane, în colaborare cu comunitățile locale.

În momentul în care decizi să te muți în Elveția, trebuie să mergi la primăria din localitatea în care urmează să locuiești și să înregistrezi copiii. Noi ne-am mutat în Elveția cu o săptămâna înainte de a începe școală. Soțul meu a depus actele într-o zi de luni, joi am primit prin poștă programul școlar al copiilor.

Școala este aleasă în funcție de zona în care locuiești și, pentru străini,  în funcție de nivelul de limbă germană și vârsta copilului.

Sergiu, 6 ani la momentul înscrierii la școală, a fost repartizat în clasa întâi, la școala publică, într-o clasă normală, deși nu știa să vorbească germană. Pe lângă orele de germană din cadrul orarului, i s-au mai adăugat 3 ore pe săptămâna de limbă germană – germană pentru străini.

Bianca, 10 ani, a intrat într-un program intensiv de limbă germană. Copiii care au peste 10 ani nu mai intră direct în clase normale și intră în acest program intensiv de limbă unde sunt copii  cu vârste diferite, de la 10 până la 16 ani.

La sfârșitul programului se dă un test de limbă germană și în functie de rezultat sunt repartizați la o clasă normală, în funcție și de vârstă. Bianca este acum clasă a VI-a. În România ar fi fost în clasa a V-a.

Structura anului școlar

Anul școlar începe în întreaga Elveție, între jumătatea lunii august și jumătatea lunii septembrie. La noi în canton, școala începe la jumătatea lunii august. Un pic cam devreme comparativ cu ce eram obișnuiți în Romania.

Toate cantoanele oferă gratuit între 1 și 2 ani de grădiniță (învățământ preșcolar), iar în cantonul Ticino chiar 3 ani. În prezent, învățământul obligatoriu începe odată cu împlinirea vârstei de 6 ani și durează nouă ani : 6 ani de școală primară (în România, clasele I-IV) și 3 ani de școală secundară de gradul I (în România, clasele V-VIII).

Învățământul public este gratuit

Majoritatea adolescenților din Elveția absolvă (cu diplomă), la 18-19 ani, o școală secundară de gradul II (în România, liceu sau școală profesională). Această diplomă le permite fie să intre direct în viața profesională, fie să se înscrie într-o școală profesională superioară, sau – dacă au obținut un bacalaureat liceal (“Matura”) sau profesional (“Berufsmatura”) – să își continue studiile într-o universitate sau într-o școală superioară specializată (“Fachhochschule”).

În învățământul primar există un învățător principal care este ajutat de un team teacher, un fel de suplinitor, dar care este la dispoziția învățătorul. Pe lângă team teacher există și profesorul de arte plastice și în clasele mici și de muzică.

În clasă sunt maximum 20 de copii, dar în funcție de materie, copiii sunt împărțiți în 2 grupe și alternativ au ore practice sau proiecte speciale. Grupele primesc denumiri  haioase cum ar fi: lupii, tigrii, corbii sau personaje din povești locale foarte cunoscute.

Cititi continuarea aici https://pisicapesarma.ro/invatamantul-lume-scoala-in-elvetia/

 

 

Poate te mai intereseaza si

Învățământul în lume, episodul 6. Școala în Australia Autor: Ioana MarinescuDupă ce ne-am plimbat multicel prin Europa, luăm avionul în gând și zburăm hăt departe, peste oceane. Aflăm azi cum e școala...
Învățământul în lume, episodul 10. Școala în Austria Autor: Ioana MarinescuPlimbarea noastră prin școlile lumii a ajuns la episodul 10. Am strâns până acum mii de aprecieri la fiecare articol, sute d...
Evaluarea elevilor, episodul 4. Evaluarea in Finlanda Evaluarea elevilor în Europa prezintă un tablou complex care cuprinde o varietate de instrumente şi metode de evaluare. În ciuda acestor diferenţe în ...
Sharing is caring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *