Confesiuni

Ministerul ETICHETĂRII Naționale

Ministerul Educației Naționale

Ultima soluție miraculoasă, care  va salva minunatul învățământ românesc este aceea de a găsi o modalitate să scăpam de copiii sub 5. A, nu scăpam de ei de tot. Doar îi băgam într-o oală, le punem capac și îi lăsăm să fiarbă în suc propriu. Poate, prin noroc, va ieși ceva din ei.
Să nu credeți că oala este curată, nu, este murdărita din start de eticheta “copiii sub 5 la profesională”. Fierberea în sucul propriu va putea înlocui lipsa laboratoarelor, lipsa echipamentelor, utilajelor, mijloacelor de a învață ceva practic, lipsa profesioniștilor care sa îi învețe ceva.
Deci ce facem pana la urmă? Scăpam de ei din liceu. Așa… și mai departe?

Mai departe nu există pentru că nu ne interesează. Pe noi, adulții, marii specialiști în educație, nu ne interesează, de fapt, interesul suprem al beneficiarului. Pe noi nu ne interesează să aibă o meserie, să fie autonomi, ființe sociale, sa aibă cunoștințe de bază despre sănătate și viața, în general. Nu ne interesează să nu abandoneze o formă de învățământ, timpuriu.

Și nici nu ne pricepem. Noi ne pricepem doar la examene, la clasificări, premieri, pedepsiri, olimpiade.  De ani de zile ne gândim,  răzgândim, ne facem că dezbatem cum ar trebui să arate examenele, cum ar trebui sa fie admiterile, împărțelile, cum unii sa aibă cei mai bun copii, ăia cu sânge albastru, iar alții să ducă greul.

Și cam atât.

Noi avem olimpici

România nu mai are agricultori, instalatori, faianțari. Dar de ce să ne străduim să-i avem pe ai noștri când putem importa? E plin Vietnamul de meseriași. Pe ai noștri îi învățam de mici că e rușine mare sa te faci meseriaș. Acum o spunem și mai clar. Numai “proștii’ ajung acolo.
Până de curând, eram și noi mai diplomați. Doar îi lăsăm corigenți înainte de  (Marea) Evaluarea Națională.  (Vezi Fenomenul Brăila documentat de Asociația Human Catalyst)

România nu mai are nici doctori, nici profesori. Pentru că nici elevii ăia “buni” nu-s, de fapt, atât de buni și mulți/ suficienți. Cum rezolvăm și problema asta “din pix”?

Cred că, adaptat vremurilor actuale, nu mai este oportun numele Ministerului Educației Naționale.
Ar trebui schimbat în Ministerul ETICHETARII Naționale.

Până la urmă cu asta ne ocupăm…

Și cum rămâne cu problema de fond?
Care problemă de fond?
Noi nu avem nicio problemă.

Noi avem olimpici.Autor: Andreea Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *