Acțiuni

Școală pilot online – în afara contextului pandemic

scoală pilot online

Noi, Părinții cer Schimbare, ne adresăm Statului Român, prin instituțiile sale reprezentative, alături de Asociația Outreach, Fundația Viața și Lumină și Asociatia Mame Pentru Mame, pentru a iniția Proiectul “Școală Pilot Online – în afara contextului pandemic”, care să ofere, cu adevărat, dreptul la educație, la învăţământ la distanţă copiilor Romaniei. Proiectul a fost depus spre analiză și dezbatere instituțiilor abilitate.

Una dintre cele mai importante lecţii pe care ni le-a oferit anul 2020 a fost că digitalizarea învăţământului este acum esenţială. Am fost nevoiţi să ne adaptăm rapid la o altă realitate decât cea cu care eram obişnuiţi, să învăţăm tehnologii noi, să construim grupuri şi platforme de comunicare, să creăm materiale adaptate învăţământului la distanţă. Şcoala online a fost cel mai bun lucru pe care l-am putut oferi copiilor noştri, pentru a-i ajuta să treacă de această perioadă dificilă.

Trebuie să profităm în continuare de beneficiile oferite de școala online, învăţământ la distanţă

Acum ne apropiem de întoarcerea la o viaţă normală şi ne bucurăm pentru asta. Însă credem că trebuie să profităm în continuare de beneficiile oferite de învăţământul la distanţă, acolo unde există situaţii speciale în care ea se dovedeşte a fi cea mai bună sau chiar singura cale de acces la educaţie. Şi, atunci când vorbim despre situaţii speciale, ne gândim la elevii care se confruntă cu diferite tipuri de excluziuni, ca de exemplu:

– elevi cu probleme de sănătate, de lungă sau scurtă durată, spitalizaţi sau care doar trebuie să stea o vreme acasă;

– elevi cu cerințe educaționale speciale care necesită forme diferențiate de educație;

– elevi care locuiesc la distanţă mare de şcolile care le-ar putea oferi o anumită specializare;

– sportivi aflaţi în cantonamente sau la competiții naționale și internaționale;

– copii cărora li se potriveşte mai bine un program de tip homeschooling şi care s-ar putea găsi astfel integraţi într-un sistem de învăţare oficial;

– toţi copiii aflaţi în imposibilitatea de a se deplasa într-o zi la şcoală, din motive meteorologice sau de altă natură independentă de voinţa lor;

– şi alţii.

În acest sens, noi  ne-am unit eforturile pentru a propune şi susţine ideea constituirii unei şcoli pilot de şcoală online / învăţământ la distanţă, în afara contextului pandemic. Sperăm ca o astfel de şcoală să faciliteze accesul la o formă de învăţământ adecvată tuturor categoriilor de elevi şi să ofere egalitate de şanse pentru educaţie tuturor copiilor României.

Proiectul, cu bugetul aferent, este deja inclus în fișa PNRR, prezentată Comisiei Europene, în forma agreată de Guvernul României.

La realizarea acestui proiect au contribuit: Daniela Tarnovschi (Sociolog, Fundația Viață și Lumină), Andreea Ionescu (Fondator Grup Civic Părinții cer Schimbare), Sandra O’ Connor (Psiholog, Asociația Outreach România), Daniela Vișoianu (Coaliția pentru Educație), Ștefan Apăteanu (CEO- Edu APPS), Ana-Maria Stancu (Fondator RoboHub, Asociația E-Civis), Carmen Stana (Profesor, psihoterapeut), Corina Atanasiu (Secretar de Stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), Radu Szekely (Secretar de Stat la Ministerul Educației).

One thought on “Școală pilot online – în afara contextului pandemic

  1. Proiectul merită atenție și poate fi pus în practică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *