Cum putem verifica bugetului școlii – scurt ghid

Pentru a înțelege mai ușor bugetul școlii, aveți mai jos un mic ghid prin care puteți verifica foarte ușor dacă ceea ce vi se spune la ședința cu părinții este real sau nu.
Deoarece mulți dintre noi nu știm cum putem verifică dacă o școală are sau nu bani pentru burse, dotări, mobilier, detergenți (da, inclusiv hârtie igienică), dacă banii primiți prin bugetele școlilor sunt insuficienți și folosiți, uneori, în mod ineficient, sperăm că acest mic ghid vă poate fi de folos. Lucrurile pot decurge altfel atunci când există informația necesară.
1. Accesati link-ul:
https://extranet.anaf.mfinante.gov.ro
și alegeți tab-ul „Transparenta Bugetara„
2. Mai departe alegeți portalul „Transparenta Bugetara„
3. Ati ajuns la pagina de selectare a tipului de raport și a instituției publice pe care doriți sa o vizualizați
4. La Tip Raport puteți alege
- „Buget individual al entităților raportoare” – pentru a vizualiza bugetul
- „Execuție bugetara detaliata” – pentru a vizualiza plățile
5. La Sector Bugetar alegeți 02 – Buget local
Nota: aici puteți sa vedeți banii pe care i-a alocat primăria (ordonatorul principal de credite) către unitatea de învățământ. Celelalte sectoare nu le gestionează consiliul local/primăria ci ministerul (sursa 01) sau alte surse de finanțare.
6. Completați CIF-ul unității școlare (îl găsiți pe site-ul școlii, pe Google, verificați la avizier sau sunați la secretariatul școlii) sau completați în dreapta „Denumire entitate publica” și alegeți perioada de raportare pentru care doriți sa vedeți informațiile, introduceți codul generat de pe site în câmpul cerut și dați click pe butonul „Cauta”
7. Veți obține un fișier PDF cu datele solicitate pe care îl puteți salva sau lista
In fișier puteți vedea bugetul instituției în vigoare la data la care ați solicitat raportul.
Nota: bugetul este reprezentat sub forma de indicatori 65.XX.XX și este împărțit intre secțiunea de
- funcționare (aici vedeți cheltuielile cu bunuri și servicii)
- secțiunea de dezvoltare (aici vedeți în general construcțiile și valoarea lor, cât a costat o reabilitare termica, activele fixe ale școlii, etc).
Ce inseamna 65.xx.xx ?
Aici aveți explicația conform Ordin nr. 1954 din 16.12.2005:
Mai departe, capitolul 65 este detaliat pe subcapitole. Dupa cum observați mai jos, 65.00.04.01 lipsește în ordinul 1954 dar a fost introdus mai târziu sub denumirea Învățământ secundar inferior. Pe noi ne interesează așadar 03.01, 03.02, 04.01 , 04.02 și 04.03 :
Ce vedem în pdf-ul care conține bugetul școlii?
Putem observa
- codificarea 65.04.01 – Învățământ secundar inferior (adică banii alocați pentru clasele V-VIII în cazul de mai jos)
- clasificația economica (cu verde)
- sumele care s-au alocat clasificației economice
In acest moment știm câți bani s-au alocat de la consiliul local al localității pentru funcționarea școlii.
Pentru a vedea mai departe exact unde au fost alocați și cât s-a cheltuit din ei, avem nevoie de raportul „Execuție bugetara detaliata”, în care puteți vedea ce înseamnă clasificația verde.
Din portalul „Transparenta bugetara” vom alege la Tip Raport – Execuție bugetara detaliata și completam datele necesare ca în imaginea de mai jos
La apăsarea butonului „Cauta” veți obține detalierea bugetului pe clasificațiile funcționale într-un fișier pdf
Ce inseamna sub-codurile, adica chenarul verde din tabel?
In aceasta detaliere se vad în clar denumirile indicatorilor pe coloana „Clasificație Funcțională Descriere” iar pe coloana „Execuție Cumulat” vedeți câți bani s-au plătit pana la data raportului. Prin diferența dintre buget și plați (urmăriți codurile din Buget și codurile din execuție) știți cu exactitate câți bani mai are școala din cât a fost alocat.
Toate clasificațiile economice le găsiți detaliate aici:
https://www.infofisc.ro/Files/fa585380b5aa69f180a4264e74d96ee7.pdf
Ca o ultima mențiune, in cursul anului fiscal este posibil ca la o anumita clasificație economica sa nu se poată efectua plați din cauza ca bugetul anual este împărțit pe trimestre (nu neapărat în părți egale). In unele cazuri se consuma integral sumele trimestriale și atunci fie se face o rectificare bugetara cu aprobarea consiliului local în care se suplimentează sumele alocate într-un trimestru sau pur și simplu se achita facturile restante în trimestrul următor. Detaliile vi le poate oferi contabilul unității.
Bugetul școlii trebuie făcut public, de către fiecare scoală în parte, prin afișarea pe site sau la avizier.
Autor Eduard Eugen Târnă

Aici puteți citi despre finanțarea școlilor.