Psihologie

Serbarea de crăciun si povestile de după cortină

Serbarea de Crăciun

Pe la geamurile claselor și grupelor se aud colinde și versuri lucrate cu multă trudă de cei mici. Costumele spendide sunt deja aproape gata, decorurile mai au doar câteva detalii și toată lumea e pregătită de Serbarea de Crăciun. Copiii se bucură din tot sufletul de acest eveniment și de rolul pe care îl au. Sunt fascinați că îi vor vedea pe cei dragi în sală, că vor purta costume, că vor putea să vorbească la microfon și evident că se întâlnesc cu Moș Craciun.

Este trist când în spatele „cortinei”, între adulți se joacă tot felul de jocuri psihologice care nu fac altceva decât să umbrească bucuria clipei. Când zic adulți mă refer la cadrele didactice și părinți. Când zic jocuri psihologice mă refer la jocurile de putere, mesaje cu dublu înțeles, bârfa de WhatsApp sau Facebook și altele asemenea.

Dacă ești în rolul de educatoare sau învățătoare (învățător) și vrei să savurezi cu tot sufletul aceste momente de sărbătoare și să te bucuri alături de „copiii tai” și de bucuria reușitei lor, iată ce îți recomand să eviți cu toată fermitatea să faci:

Evită solicitările inutile de costume. De multe ori sunt costisitoare și procurarea lor produce mult stres părinților. Copiii se bucură cu tot sufletul și de ceva modest și creativ făcut chiar de ei sau improvizat din diferite materiale. Aici e o mare concurență a costumelor. Îmi amintesc că excat cu tema aceasta începea și filmul „Sieranevada” (2016) al lui Cristi Puiu.

Evită ferm și diplomat discuțiile despre bani și „atenții”. Sunt jignitoare. Evită chiar să participi la un dialog despre acest subiect…

Evită concurența și competiția între copii. Cine are rolul cel mai lung, cine deschide serbarea, cine este în centru atenției. Gândește-te că prim aceasta eviți multe dicuții inutile in spatele scenei… Toate rolurile sunt frumoase și toți copiii sunt minunați.

Evită repetițiile istovitoare și inutile. Copiii sunt spontani, sunt creativi și cel mai important lucru de reținut este că ei nu sunt actori profesioniști. Și nici la intrucție pe front nu sunt.

Dacă vrei să te bucuri de acest eveniment, evită sa-l organizezi în spirit de comparație. Comparația doare și scoate la iveală răni nevindecate în suflet. „Să fac o serbare mai frumoasă decât colega mea… să vadă că, să fac o serbare cu nu știu ce costume ca să îi impresionez pe …, sau te miri ce dansuri …, nu fac altceva decât să consume energia inutil și să răpească bucuria momentului.

Savurează aceste momente și în tihnă și perfectă sinceritate cu sufletul tău adresează-ți câteva întrebări:

  • Câtă bucurie am reușit să transmit prin mesajul acestei serbări de Crăciun?
  • Cât de mult a contribuit această activitate la dezvoltarea personală a copiilor?
  • Ce am făcut și a funcționat sau funcționează foarte bine? Ce îmi propun să evit dățile viitoare?
  • Prin această activitate cum am reușit să educ pentru succes?

Acestea sunt o parte din întrebările puternice din coaching. Ia de aici doar ce ți se potrivește.

Mă întorc la „actorii de acasă” și cei care sunt spectatori cu normă întreagă imediat ce se dă startul repetițiilor: părinții și bunicii copiilor.

Câteva sugestii pentru o atitudine care aduce împlinire sufletească

Comparația e rană. E rană plină de durere. Chiar dacă fiul tău sau fiica ta de 3 anișori s-a băgat sub masă toată serbarea sau nu a spus poezia și alții au făcut un adevărat spectacol, nu acesta aspect este important. Serbarea copilului tău nu este o ocazie prin care să îți validezi munca de părinte. E perfect așa cum e. E minunat orice a făcut. Comparația doare. Te doare pe tine și îl doare pe copilul tău. El simte din atitudini din nonverbal din energia pe care o citește adânc în ochii tăi.

Stai departe de bârfe și jocuri psihologice. Nu fac nimănui bine. Spune-ți atitudinea ferm și asumat. Pune stop oricăror idei de „atenții” pentru a „cumpăra” zâmbete și atitudini favoritiste.

Dărâmă munții și ajungi la timp la serbare! Nu îți poți imagina cum sunt ochii și inimile copiilor când își așteaptă părinții la serbare. Nu mai zic să nu vină…

Bucură-te și savurează fiecare moment. Copilul tău a muncit și a pus suflet în serbarea de Craciun. Și nimic altceva nu mai contează.

Trăiește magia clipei și educă-ți copilul pentru succes!

Zile de iarnă cu bucurie în suflet și serbări vesele să aveți!

Autor Minerva Cantor – specialist în coaching educational, Master în Ștințele Educației, Psiholog. Educatoare. Om pasionat de Educație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *