You are currently viewing Sub 4% dintre liceele din județul Cluj își publică bugetul pe site

Sub 4% dintre liceele din județul Cluj își publică bugetul pe site

Pornind de la o idee a elevilor din Timiş, CJE Timiș, am continuat seria monitorizărilor instituțiilor de învățământ, cu analiza site-urilor şcolilor, liceelor și colegiilor din județul Cluj pentru a evalua gradul de transparență decizională a acestora. Am luat in calcul şcolile, liceele si colegiile.

Dintre cele 210 scoli din tot judeţul Cluj:
  • 38.5% au un website accesibil;
  • 9% au afişat regulamentul scolii pe site;
  • 1.4% au publicat bugetul anual de venituri și cheltuieli;
  • 4.3% au componența consiliului de administrație la vedere;
  • 0% postează hotărârile consiliului de administrație.
Image Slider 2
Image Slider 2 - copy
Image Slider 2 - copy
Image Slider 1
Image Slider 3
previous arrow
next arrow
Shadow
Dintre cele 76 licee si colegii din tot judeţul Cluj:
  • 86.8% au un website accesibil;
  • 38% au afişat regulamentul scolii pe site;
  • 3.95% au publicat bugetul anual de venituri și cheltuieli;
  • 22% au componența consiliului de administrație la vedere;
  • 5.2% postează hotărârile consiliului de administrație, așa cum de altfel legea obligă unitățile de învățământ să procedeze prin ordinul 4619/2014 al ministerului.
liceu web
liceu site
liceu buget
liceu componenta CA
licei hotarari CA
previous arrow
next arrow
liceu web
liceu site
liceu buget
liceu componenta CA
licei hotarari CA
previous arrow
next arrow

E cel puțin dezamăgitor că atât de puţine scoli si licee din județ valorifică acest aspect, conform legislației în vigoare. Bugetul, hotărârile si componenta Consiliului de Administrație, regulamentul sunt documente de interes public.  Şcolile trebuie să asigure publicarea acestor informații de interes public.

Tabelul cu rezultatele analizei poate fi accesat aici.

De ce este important?

Școala, ca orice altă instituție publică, se supune reglementărilor legale privind cheltuirea banilor publici, fiind obligatorie utilizarea instrumentului de achiziție publică. Cel puțin în teorie, acest lucru asigură pentru elevi și părinți siguranța unei transparențe în modul în care școala își gestionează resursele.

Dar, deseori, multe dintre cheltuielile care sunt în sarcina unității de învățământ sunt realizate de către asociația de părinți din banii strânși în urma colectării fondului școlii și/sau al clasei. Fiind vorba de o entitate privată, aceasta nu este obligată să realizeze achiziție publică, putând cumpăra bunuri sau servicii în mod direct.

Exista cazuri in care şcoala refuză să ceară administrației locale fonduri pentru reabilitarea unității de învățământ, asigurarea pazei sau materiale consumabile pentru procesul didactic. Un exemplu des întâlnit este cel al asigurării pazei școlii. În acele cazuri în care autoritatea locală refuză să asigure paza, elevii cotizează la un așa-zis “fond de pază”, din care asociația de părinți contractează o firmă specializată.

O aplicaţie care urmăreşte transparentizarea veniturilor și cheltuielilor la nivel de școală a fost dezvoltata de cei de la Școli curate.

Sharing is caring!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?