Am verisoara in Danemarca.

Asta vara, au fost in tara. Pt mine a fost o incantare sa discut cu fata lor cea mare.

In cl. a V-a vorbeste fluent 3 limbi, daneza (care e foarte grea), romana si engleza. Un copil dezinvolt, inteligent si mereu doritor sa invete ceva nou.

M-a incantat ca mi s-a adresat tot timpul pe numele mic si mi-a explicat si de ce.  La ei, la scoala, e una din conditii sa te adresezi profesorului pe numele mic, copilul vine la scoala intr-un mediu familiar, cu dorinta si placerea de a invata lucruri noi.

De exemplu, daca un copil nu se simte in regula sa faca o anumita ora, are ceea ce se numeste "camera pt recreere" anunta profesorul si se retrage in camera respectiva, fara sa fie fortat, fara anchete de tip comunist.

In schimb, ii obliga la miscare. Cel putin acolo unde invatau ei, scoala oferea fiecaruia o bicicleta cu kilometraj si aveau un barem saptamanal pe care trebuiau sa il prezinte ca si parcurs.

Intr-adevar, danezii nu cunosc ce este creta, spre exemplu, orice tabla la clasa e de fapt un imens touchscreen, pe care elevii isi desfasoara activitatile. Orice scoala are piscina, pt orele de sport, aproape fara exceptii.

Insa danezii au ceva ce noi nu cred ca vom avea vreodata si anume un cult al copilului. Statul danez nu iti permite nici macar sa te gandesti la un abuz, de orice fel, asupra copilului, indiferent cine esti ca adult. Sunt educati, ca maturi, sa caute solutii atunci cand ceva nu merge, in sensul in care ei nu concep ca un copil ar putea fi vinovat. Si mai este o chestie, care nu tine neaparat de sistemul de invatamant, pe care mi-a povestit-o vara-mea. In Danemarca e o lege nescrisa, dar la care tin toti si o respecta indiferent de statut, ocupatie pozitie sociala, respectiv "no stress".

Nu vreau sa ma lungesc prea mult, deja am facut-o, insa la intrebarea mea, daca s-ar intoarce in Romania am primit un raspuns ceva de genul: "Nu stiu cum am rezistat in Romania atat, cu parere de rau nu m-as intoarce pt nimic in lume. Mi-am vazut copii fericiti, respectati, cu posibilitati reale de a se dezvolta pt un viitor asa cum si-l doresc ei".

Johhny,