Cred ca trebuie sa luam măsuri, cred ca trebuie sa ne unim sa schimbam ceva. Am ajuns sa ma satur de modul in care se face scoala la noi.

 

M-am întrebat de multe ori de ce unii aleg sa se facă profesori. De ce? De ce? Doar pentru salariu? Sau pentru ca le place ceea ce predau? Sau pentru ca le plac copiii? Sau ...de ce ????

 

Cum este posibil sa rămână copii, chiar si de clasa a II-a, repetenți. De clasa a III-a, a V-a, a VII-a,etc.?! Nu erau 10 clase obligatorii?

Exclud copiii care nu prea se duc la scoala din fel si fel de motive. Cum este posibil ca un copil sa treacă clasa, doar dacă parintele se duce cu punguta de cadou la profesor, cadouri scumpe sau cu plicuri?

Sora cea mică mi-a povestit o faza de la scoala, cand o colega a luat nota 2 la chimie doar pentru ca nu a știut o singura formula pe lângă nu știu câte (probabil vreo 10). Whaaaaaaat?

 

Trăim intr-o lume unde banii vorbesc, chiar vorbesc.

De cand ma duc la ședințele surorii mele cerințele au fost doar astea: bani pentru culegeri, o buna afacere pentru profesori si vânzător (pentru ce primesc manuale? doar sa le care dupa ei si sa-si deformeze coloana?), bani pentru fondul clasei, bani pentru camere de filmat, bani pentru renovare (e scoala de stat), bani pentru fondul școlii, bani pentru usa, bani pentru xerox, bani pentru marker (creta e istorie), bani, bani, bani .

Si rămâneam uimita cum unii părinți erau de acord: „Dam, sigur, fără probleme... Renovam toată scoala, plătim si salariile profesorilor dacă se poate”. Si dacă îndrăznește cumva vreun părinte sa nu dea, sa vezi reacția celor care dau, te mănâncă de viu. Se găsesc tot felul de răzbunări, de la mămici la profesori, pana si la directoare.

Fraților, e scoala de stat! Statul si primăria trebuie sa se ocupe de renovări, de bănci, parchet, usa, etc.

 

Unii vor spune ca nu au bani, eu zic ca au. Dar nu se ocupa, pentru ca exista părinții care muncesc si plătesc din buzunarul lor, pentru binele copilului. Serios? Devine copilul deștept dacă i se schimba banca? O sa ia 10 la examen ? Hmm...nu prea cred!

 

Si cum ziceam de ședinta, nu am auzit nimic de genul: sa facem proiecte, sa facem ceva constructiv, sa-i facem sa le placa scoala, sa găsim la naiba o soluție sa fie atrași de scoala, sa facem concursuri in clasa, sa-i motivam intr-un fel. Sa ii ajutam, nu sa-i distrugem.

Copilul are o singura obligație: sa învețe. Dar ca sa învețe trebuie sa si înțeleagă, sa ii placa, sa fie atras de materia respectiva.

Majoritatea profesorilor doar se plang de elevi: ca nu învață, ca au note mici, ca nu sunt atenți . Tu ca profesor ce ai făcut sa-i acaparezi atenția?

 

Pai majoritatea vin in clasa, fac prezenta, predau lecția si te asculta. Ai înțeles bine, nu ai înțeles iarăși bine. Se lucrează doar cu cei buni, cei mai putin buni sunt pur si simplu evitați, uitați acolo in banca. Si asa ajung la corijențe, repetenție.

 

Dragi părinți nu sunteți obligați sa va meditați copiii ca sa treacă la o materie, doar pentru ca profesorul de la scoala nu are chef si rabdare sa explice. Si nici sa stați sa faceti cu ei sutele de teme acasă, sa-i faceti sa înțeleagă ce înseamnă teorema lui Pitagora. Pentu asta sunt ei profesori, cu asta se ocupa. Altfel putem sa-i lăsăm pe copii sa stea acasă si sa fim noi profesorii lor. Nu?

Performanțele se fac in afara școlii la alegerea părintelui si a copilului. Am vazut copii care se meditau si mergeau la olimpiade, iar scoala se lauda cu performanțele altui profesor, nu cu cel de la clasa. E corect ?

 

Ce fac la scoala generală si liceu nu o sa-i ajute in viața . Clasa a 12 a e cea mai importantă, pentru BAC, nota de la bac si apoi facultatea. Dupa facultate o sa devină ceva, o sa aiba o meserie, nu dupa scoala generală sau liceu.

Precizez si faptul ca sunt profesori de nota 100 ,care isi fac meseria cu mare drag, care chiar iubesc copiii, iubesc ceea ce predau si care chiar le vor binele copiilor nostri .Jos pălăria!

 

Eu una chiar vreau schimbare in bine. Nu vreau sa fiu un părinte manipulat de scoala, nu vreau sa mai văd profesori care își bat joc de copii si de părinți . Vreau ca scoala sa fie ceva frumos si plăcut pentru copii, vreau profesori care chiar își dau interesul pentru elevii lor. Tu, ca părinte, contribui la creșterea si educația copilului. Cand il trimiți la scoala si ii cumperi rechizitele, uniforma scolii,contribui destul.

Nu muncim sa schimbam scoli, muncim sa oferim un viitor copiilor nostri .

 

 

Christina,