Timpul de instruire reprezintă durata pe parcursul căreia o școală publică trebuie să asigure instruirea elevilor la toate disciplinele integrate în curriculumul obligatoriu și opțional, în cadrul școlii și în activități în afara școlii, care sunt părți formale din programele obligatorii.

Timpul de instruire nu include pauzele dintre ore sau alte întreruperi, timpul opțional în afara zilei de școală, timpul dedicat temelor pentru acasă sau de studiu privat. De asemenea, nu include zilele în care școlile sunt închise pentru festivități (de exemplu, zile naționale) și zilele în care elevii nu frecventează școala ca urmare a perioadelor de pregătire destinate cadrelor didactice sau zilelor de examinare.

Timpul total de instruire

In medie, timpul total recomandat pentru instruire, in toti anii de scolarizare este:

  • educația primară include 4.025 ore de instruire in Europa. In România aceasta este de 2.288 ore.
  • educația gimnaziala include 2.923 ore in Europa. In România aceasta este de 3.138 ore.

Timpul recomandat de instruire pe an

În majoritatea cazurilor, educația obligatorie acoperă nivelurile de educație primară și gimnaziala (clasele 0-IV si V-VIII).

Însă în 22 din 42 de sisteme educaționale europene, educația obligatorie include și unul sau mai mulți ani din nivelul secundar superior (clasele IX-XII)

  • În educația primară, media timpului minim recomandat de instruire pe an în Europa este de 718 de ore. În România acesta este de 458 ore.
  • În educația gimnaziala media timpului minim recomandat de instruire pe an în Europa este de 857 de ore. În România acesta este de 785 ore, fiind mai mare decat educatia primara.


Pe arii curriculare situatia se prezinta astfel

Scris, citit, literatura

  • in educația obligatorie media timpului minim recomandat de instruire în Europa este de 1.440 ore. În România acesta este de 1.271 ore.

 Matematica

  • in educația obligatorie media timpului minim recomandat de instruire în Europa este de 1.115 ore. În România acesta este de 1.081 ore.

 Stiinte  

  • in educația obligatorie media timpului minim recomandat de instruire în Europa este de 748 ore. În România acesta este de 943 ore.

Durata anului școlar

Durata anului școlar a fost cuprinsa in 2017-2018 intre 178-185 de zile lucrătoare. In România, durata a fost de 167 de zile lucrătoare.

Durata an scolar

**

Sursa informațiilor și datelor prezentate:

Recommended Annual Instruction Time in Full-time Compulsory Education in Europe 2017/18  si The organisation of school time in Europe – Primary and general secondary education : 2017/18 school year

Eurydice este o reţea a cărei sarcină este aceea de a explica cum sunt organizate si cum funcţionează sistemele educaţionale din Europa. Publică descrieri ale sistemului educaţional naţional,  studii comparative pe diverse subiecte, descriptori/indicatori si statistici în domeniul educaţiei. Rapoartele arată cum abordează diverse ţări provocările pe toate nivelurile educaţiei: educaţie timpurie, ciclul primar si secundar, educaţie superioara si educaţia adulţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *