Acțiuni

Vrem educație, dar nu cu orice risc!

educație fara risc

În  ultima vreme, aproape toate Statele europene au înăsprit măsurile de prevenţie a răspândirii noilor tulpini de SARS-COV-2. Acest lucru se datorează vitezei crescute cu care se propagă comunitar aceste tulpini. Ţări care au fost mai relaxate înainte şi care au ajuns astfel la o rată de îmbolnăvire mai ridicată decât a noastră, fac acum testări mai multe, vaccinări masive, închid locuri publice şi amână deschiderea şcolilor.

În România, se pare că asistăm la un fenomen contrar: suntem pe punctul de a ne relaxa, deşi testăm mai puţin, nu oferim teste rapide şi nu ne permitem cheltuielile cu secvenţierea noilor tulpini. A fost schimbată subit baza de raportare a cazurilor din România, s-au schimbat criteriile după care se intră sau se iese dintr-o anumită zonă de culoare (pragurile minime ale scenariilor verde, galben şi roşu au fost mutate mai sus), continuăm să nu efectuăm anchetele epidemiologice corecte şi să nu monitorizăm consecvent intrările în ţară. Iar pentru acest din urmă aspect este bine de amintit că România este ţara cu numărul cel mai mare de emigranţi din toată Uniunea Europeană, deci şi cu riscul cel mai mare de a acumula virusuri de toate felurile, inclusiv din noua tulpină.

Până acum, rata de îmbolnăviri mai redusă din România s-a datorat tocmai faptului că am acţionat rapid la începutul pandemiei, prin măsuri mai stricte, care au dus cu siguranţă la salvarea multor vieţi omeneşti. Ar fi mare păcat să aruncăm în aer tot ce am realizat până acum relaxându-ne pripit şi nejustificat.

Noi, părinţii, considerăm că educaţia copiilor este foarte importantă şi ne dorim redeschiderea şcolilor, cu respectarea tuturor regulilor de igienă, distanţare, control şi monitorizare, atunci când va fi posibil, dar nu cu orice risc.

Noi, părinţii, considerăm că educaţia copiilor este foarte importantă şi ne dorim redeschiderea şcolilor. Însă multe dintre şcolile noastre au condiţii materiale precare, deci nici nu se pune problema asigurării mijloacelor necesare de igienă. Nici distanţarea nu ar fi posibilă la noi, deoarece ştim prea bine cât de supraaglomerate sunt multe clase şi şcoli din România. Copiii vor petrece câteva ore pe zi în săli care e greu de crezut că vor fi aerisite des şi eficient, aşa cum o cer măsurile de siguranţă. Şi este imposibil de monitorizat corect starea lor de sănătate, dat fiind că, în general, copiii sunt asimptomatici sau fac forme uşoare de boală, iar părinţii vor avea tendinţa de a-i trimite la şcoală chiar şi cu suspiciunea că ar fi bolnavi, aşa cum ştim prea bine că se obişnuieşte.

Trebuie adăugat la aceste neajunsuri şi faptul că nu s-a realizat vaccinarea unui procent semnificativ de adulţi, în special de cadre didactice, aşa cum se preconiza atunci când s-a propus prima dată acest termen pentru redeschidere, de 8 februarie. În prezent, sunt vaccinate în jur de 10.000 de cadre didactice, dintr-un total de peste 300.000 (aprox. 3%), ceea ce e total insuficient. Iar campania de vaccinare a suferit o amânare importantă, urmând ca restul de cadre didactice să fie imunizate abia în luna martie, cel mai devreme.

În plus, deschiderea şcolilor ar presupune şi înmulţirea contactelor dintre adulţii însoţitori, nu numai în zona şcolilor, ci şi în mijloacele de transport în comun, ceea ce cu siguranţă va duce la răspândirea rapidă a îmbolnăvirilor.

Având în vedere toate aspectele mai sus menţionate, cerem să se ia măsuri pentru asigurarea unei educaţii în siguranţă, și deschiderea școlilor NUMAI acolo unde se pot respecta toate normele, cu respectarea tuturor regulilor de igienă, distanţare, control şi monitorizare necesare pentru a evita creşterea numărului de îmbolnăviri în perioada următoare şi, mai ales, pentru a le asigura copiilor noştri ceea ce le datorăm în primul rând: sănătate şi viaţă.

Grupul civic „Părinții cer schimbare”

01.02.2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *