Modele de antrenament pentru testele Timss
Testele TIMSS măsoară nivelul elevilor claselor a IV-a și a VIII-a la matematică și știință și este coordonată de Asociația Internațională pentru Evaluarea Performanței Educaționale (IEA). Testele TIMSS sunt aplicate o dată la 4 ani.
IEA realizează renumitele teste TIMSS și PIRLS (care măsoară nivelul de înțelegere a textului citit) și în țara noastră și sunt testări internaționale, de nivel similar testelor PISA.
Întrebările de mai jos sunt preluate din culegerea elaborată de Institutul de Științe ale Educației și pot fi utilizate în scop de antrenament.
Conceptul de alfabetizare matematică reprezintă capacitatea individuală de a identifica şi de a înţelege rolul pe care îl joacă matematica în lume, de a formula judecăţi bine fundamentate, de a utiliza şi de a se angaja în înţelegerea matematicii în moduri care satisfac necesităţile vieţii individului ca un cetăţean constructiv, interesat şi reflexiv.
Conceptul de alfabetizare stiintifica, conform CEAE, reprezintă capacitatea individuală de a:
Întrebarea 1
Întrebarea 2
Întrebarea 3
Întrebarea 4
Întrebarea 5
Întrebarea 6
Întrebarea 7
Întrebarea 8
Întrebarea 9
Întrebarea 10
Întrebarea 11
Întrebarea 12
- înțelege și explica în termeni ştiințifici fenomenele naturii, de a identifica și descrie un fenomen și de a ști unde este el întâlnit, de a face asocieri între fenomene, de a oferi explicații și de a înțelege posibilele implicații ale cunoaşterii ştiințifice pentru societate.
- propune ipoteze științifice, de a le testa și demonstra, capacitatea de a identifica întrebarea explorată într-un studiu ştiințific și de a distinge între ipotezele care se pot verifica științific de celelalte.
- face raționamente științifice, de a înțelege formule complexe și de a trece de la un sistem de referință la altul
Întrebarea 1
Întrebarea 2
Întrebarea 3
Întrebarea 4
Întrebarea 5
Întrebarea 6
Întrebarea 7
Întrebarea 8
Întrebarea 9
Întrebarea 10
Întrebarea 11
Explica cum se formeaza solul
Întrebarea 12
Mai multe exemple gasiti aici http://www.ise.ro/wp-content/uploads/2014/02/TIMSS-culegere-instrumente-8_v1.pdf
Vezi aici și rezultatele României la testarea din 2019.Poate te mai interesează și:
Pisa
PISA nu investighează modul de performare a unui anumit curriculum şcolar, ci ceea ce ştiu şi pot face elevii în mod real, practic, la finalul învăţământului obligatoriu, precum şi abilitatea lor de a reflecta activ asupra propriului proces de cunoaştere şi asupra propriilor experienţe de învăţare.